تاریخ انتشار: ۲۴ تیر, ۱۴۰۴ ساعت ۰۹:۱۵ کد خبر: 13546
در کمیسیون گردشگری اتاق بازرگانی یزد مطرح شد؛

بی‌توجهی به گردشگری در بخشنامه‌های دولتی/ گردشگری باید اولویت دولت در دوران پساجنگ باشد

رئیس کمیسیون گردشگری و صنایع وابسته اتاق بازرگانی یزد در نشست این کمیسیون با انتقاد از بی‌توجهی به صنعت گردشگری در تصمیمات اخیر دولت گفت: هر اتفاقی که در کشور می‌افتد اولین آسیب آن به صنعت گردشگری است اما در بخشنامه‌های هیأت وزیران و تسهیلاتی که اخیراً ابلاغ شده هیچ نامی از گردشگری نیامده و گویی این صنعت اصلاً دیده نشده است.

 به گزارش روابط عمومی اتاق بازرگانی یزد، اصغرآقا نبیل با مقایسه رویکرد کشورهای توسعه‌یافته در حوزه گردشگری گفت: در بسیاری از کشورهای دنیا قبل از هر اقدامی ابتدا بررسی می‌کنند که آیا گردشگری آسیب می‌بیند یا نه، چراکه این صنعت برای آن‌ها منبع ارزآوری و عاملی مؤثر در اقتصاد است، اما در کشور ما گردشگری آخرین اولویت است.

نبیل با اشاره به لزوم برنامه‌ریزی برای آینده گفت: برای دوران پسا‌جنگ نیز باید فکری کنیم تا بازار موجود گردشگری را از دست ندهیم، یزد با ظرفیت‌های بی‌نظیری مانند ثبت جهانی بافت تاریخی و ثبت جهانی زیورآلات روبه‌رو است که نباید از دست برود؛ چرا که این ظرفیت‌ها به‌راحتی به دست نیامده‌اند.

وی همچنین با تأکید بر نقش راهنمایان گردشگری خاطرنشان کرد: راهنمایان گردشگری یکی از ارکان مهم این صنعت هستند، حتی اگر بهترین هتل را داشته باشیم اما راهنمای مناسبی همراه گردشگران نباشد کمبود محسوسی وجود خواهد داشت، راهنمایان آبروی یک شهر هستند چون فرهنگ و هویت آن را به گردشگران معرفی می‌کنند و باید از این رکن مهم نیز حمایت کرد.

رئیس کمیسیون گردشگری اتاق بازرگانی یزد اظهار داشت: اتاق بازرگانی یزد آمادگی دارد در هر زمینه‌ای دوره‌های آموزشی مورد نیاز فعالان گردشگری را برگزار کند، همچنین شهرداری‌ها نیز به‌عنوان یک وزنه مؤثر باید در کنار بخش خصوصی برای اجرای برنامه‌های مختلف به‌ویژه حضور در نمایشگاه‌ها همراهی کنند.

صنعت گردشگری باید مشمول تسهیلات حمایتی دولت شود

محمد دهقان بنادکی، مدیرکل دفتر هماهنگی امور اقتصادی استانداری یزد در این نشست با تأیید بی‌توجهی به صنعت گردشگری در تسهیلات اخیر دولت گفت: در بخشنامه هیأت وزیران و تسهیلاتی که اخیراً برای عبور از شرایط اقتصادی موجود ابلاغ شده، نامی از صنعت گردشگری برده نشده است و ما آن را از مسیرهای قانونی پیگیری خواهیم کرد تا این صنعت نیز از حمایت‌های دولتی بهره‌مند شود.

وی افزود: البته این موضوع باید از طریق وزارت میراث فرهنگی نیز پیگیری شود تا وزیر مربوطه در هیأت دولت از جایگاه خود برای دفاع از صنعت گردشگری استفاده کند.

دهقان بنادکی با اشاره به ظرفیت‌های استانی برای حمایت از گردشگری تصریح کرد: برای حل مسائل و مشکلات این حوزه می‌توان از ظرفیت ستاد تسهیل استان بهره برد، همچنین معاونت عمرانی استانداری و کارگروه‌های زیرمجموعه آن نیز می‌توانند در رفع موانع و تسهیل فعالیت‌های مختلف گردشگری نقش‌آفرین باشند.

مدیرکل دفتر هماهنگی امور اقتصادی استانداری یزد در بخش دیگری از سخنان خود به تفاهم‌نامه مثلث طلایی گردشگری بین استان‌های یزد، اصفهان و فارس اشاره کرد و گفت: بعد از امضای این تفاهم‌نامه که با مشارکت روسای اتاق‌های بازرگانی، استانداران، شهرداران و مدیران کل میراث فرهنگی سه استان منعقد شد، تاکنون اقدام خاصی در راستای اجرای مفاد آن انجام نشده است، در حالی که این تفاهم‌نامه با ۱۲ امضا به رسمیت رسیده و باید پیگیری‌های لازم برای اجرای آن انجام شود.

وی تأکید کرد: ضروری است برنامه‌های مشخص سه استان در حوزه گردشگری تدوین شود و اقدامات آن ملموس و عملیاتی باشد تا بتوان از ظرفیت این تفاهم‌نامه در جهت رونق گردشگری استفاده کرد.

استفاده از ظرفیت‌های استانی برای حمایت از گردشگری

مصطفی عباسی، مدیرکل دفتر امور شهری و شوراهای استانداری یزد در نشست کمیسیون گردشگری و صنایع وابسته اتاق بازرگانی یزد با بیان اینکه دغدغه حوزه گردشگری در استان همواره مطرح بوده و هست، گفت: فارغ از دستورالعمل‌های ابلاغی حمایتی از سوی دولت، ما در استان یزد ظرفیت‌هایی داریم که می‌توان با استفاده از آن‌ها به فعالان گردشگری کمک کرد، یکی از این ظرفیت‌ها همراهی بانک‌ها در سطح استان است که می‌تواند نقش مؤثری در رفع مشکلات مالی فعالان این حوزه ایفا کند.

وی افزود: پیش از طرح مسائل گردشگری در کارگروه‌های ستاد تسهیل لازم است این موضوعات به‌صورت دقیق بررسی و همه‌جانبه تحلیل شوند، اگر موضوعات با نگاه کارشناسی و توجه به تمامی جوانب جمع‌بندی نشود در جلسات ستاد تسهیل ممکن است دچار حواشی و انحراف از اصل موضوع شویم.

احمدرضا موحد، رییس هییت مدیره انجمن صنفی دفاتر خدمات مسافرتی استان نیز  در این نشست گفت: ستاد تسهیل برای حمایت از واحدهای مشکل‌دار با ظرفیت دستگاه‌های مشخص تشکیل می‌شود، اما طرف ما در این حوزه، خودِ حاکمیت است بنابراین نوع مواجهه و پیگیری مسائل ما متفاوت و پیچیده‌تر است.

وی با انتقاد از شرایط ناعادلانه فعالیت آژانس‌های مسافرتی اظهار کرد: وقتی آژانس‌های مسافرتی بلیت پرواز می‌فروشند، تنها ۵ درصد از مبلغ به حساب آژانس واریز می‌شود و ۹۵ درصد مابقی به ایرلاین می‌رسد اما در زمان بروز بحران، این آژانس‌ها هستند که باید پاسخگو باشند.

موحد با اشاره به تجربه دوران کرونا ادامه داد: در آن ایام، آژانس‌ها تورهایی را از قبل فروخته بودند، اما با شیوع بیماری و لغو سفرها بخشنامه‌ای از سوی وزارت میراث فرهنگی صادر شد که بر اساس آن، آژانس‌ها ملزم به بازگرداندن هزینه مسافران شدند؛ این در حالی بود که پول‌ها در اختیار ایرلاین‌ها، هتل‌ها و سایر خدمات‌دهندگان بود و آژانس‌ها مجبور شدند از حساب شخصی خود هزینه‌ها را بازگردانند.

وی افزود: با گذشت چند سال از آن زمان، بسیاری از آژانس‌ها هنوز نتوانسته‌اند مبالغ پرداختی خود را از ایرلاین‌ها و سایر مجموعه‌ها پس بگیرند و عملاً این پول‌ها هرگز به آن‌ها بازنگشت، امیدواریم در این شرایط نیز اتفاقات بحران کرونا برای فعالان گردشگری تکرار نشود.

فعالان گردشگری یزد متعهدانه کنار مردم ایستادند

علیرضا سالارحسینی، معاون گردشگری اداره‌کل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع‌دستی استان یزد نیز در ادامه این نشست با اشاره به نقش بی‌ادعای فعالان این حوزه در روزهای بحرانی گفت: فعالان گردشگری یزد دلی کار می‌کنند و در جریان وقایع اخیر همراهی بی‌نظیری با مردم داشتند؛ به‌طوری که بسیاری از هتل‌ها و اقامتگاه‌ها بدون دریافت هزینه محل اسکان رایگان برای مردم فراهم کردند.

وی افزود: در این مدت، فعالان گردشگری بدون هیچ چشم‌داشتی برای کمک به مردم پای کار آمدند، اما با وجود این فداکاری‌ها حدود ۳۰ واحد گردشگری اخطار قطعی آب، برق یا گاز دریافت کرده‌اند در حالی‌که شرایط فعالیت آن‌ها کاملاً تحت تأثیر بحران بوده است.

سالارحسینی همچنین با اشاره به وضعیت آژانس‌های مسافرتی گفت: در شرایطی که هیچ پروازی انجام و توری برگزار نمی‌شد، آژانس‌های مسافرتی همچنان تعطیل نکردند و حتی یک نیروی انسانی را هم تعدیل نکردند.

وی به خسارت‌های سنگین وارد شده در راستای لغو تورهای گردشگری مذهبی نیز اشاره کرد و گفت: برای ایام محرم برنامه‌ریزی گسترده‌ای انجام شده بود، اما با توجه به شرایط ناشی از جنگ، تمامی این سفرها لغو شد و هیچ گردشگری در این ایام وارد استان نشد این موضوع خسارت جدی به بخش‌های مختلف صنعت گردشگری وارد کرده است.

راهنمایان گردشگری؛ نخستین قربانیان بحران در صنعت گردشگری

ساناز شاه‌خواجه، رئیس انجمن راهنمایان گردشگری استان یزد با اشاره به وضعیت راهنمایان تور در شرایط بحران گفت: راهنمایان گردشگری در کنار سایر بخش‌های این صنعت، مانند دانه‌های یک تسبیح به هم متصل‌اند ، در شرایط بحران شاید آژانس‌های مسافرتی بتوانند تورهای مقاصد دیگری را جایگزین کنند و هتل‌ها بتوانند بخشی از ظرفیت خود را حفظ کنند، اما راهنمایان گردشگری در این شرایط عملاً بیکار می‌شوند چون همه‌چیز به حضور گردشگر وابسته است.

وی با تأکید بر لزوم استفاده از ظرفیت‌های فرهنگی استان برای حفظ پویایی گردشگری در دوران رکود گفت: در حال حاضر تعداد زیادی از راهنمایان گردشگری استان بیکار شده‌اند، پیشنهاد ما این است که با احیای مراسم‌ها و آیین‌های سنتی ایرانی، اجرای جشنواره‌های بومی و طراحی رویدادهای فرهنگی، بتوانیم گردشگران را دوباره به استان جذب کنیم و به چرخه فعالیت راهنمایان جان تازه‌ای ببخشیم.

نمایشگاه ITB برلین، ویترین جهانی صنعت گردشگری است

مرتضی بذرافشان، دبیر کمیسیون گردشگری و صنایع وابسته اتاق بازرگانی یزد در ادامه نشست این کمیسیون با اشاره به ظرفیت‌های مهم نمایشگاه‌های بین‌المللی برای معرفی توانمندی‌های گردشگری کشور و استان یزد گفت: در سطح بین‌المللی نمایشگاه‌های معتبری در حوزه گردشگری برگزار می‌شود که حضور در آن‌ها می‌تواند فرصت‌های ارزشمندی برای توسعه بازار گردشگری و جذب توریست خارجی فراهم کند.

وی افزود: «مایشگاه‌هایی همچون فیتور اسپانیا، ATM دبی، گوانگژو چین، فرانسه، ایتالیا، روسیه و پکن از جمله رویدادهای مهم این حوزه هستند، اما در این میان، نمایشگاه ITB برلین آلمان به‌عنوان بزرگ‌ترین نمایشگاه گردشگری دنیا جایگاه ویژه‌ای دارد

بذرافشان با اشاره به آمارهای نمایشگاه ITB در سال گذشته گفت: این نمایشگاه با حضور ۱۰۰ هزار بازدیدکننده از ۱۹۰ کشور برگزار شده و طی آن، ۴۵۰ رویداد تخصصی اجرا شده است، ۴۵ درصد بازدیدکنندگان آلمانی و ۵۵ درصد از سایر کشورها بودند و همچنین تنها ۱۰ درصد شرکت‌کنندگان آلمانی و ۹۰ درصد از کشورهای مختلف جهان بودند.

وی تأکید کرد: ۸۲ درصد شرکت‌کنندگان در ITB تصمیم‌گیران سفر هستند و ۲۷۰۰ رسانه این نمایشگاه را پوشش می‌دهند که از نظر تبلیغاتی اهمیت بسیار بالایی دارد.

بذرافشان در پایان خاطرنشان کرد: اگر بتوانیم با طراحی مناسب و برنامه‌ریزی حرفه‌ای، حضوری پررنگ در این نمایشگاه‌ها داشته باشیم در صورت وجود آرامش سیاسی و اجتماعی، این ظرفیت می‌تواند به‌طور مؤثر در جذب گردشگر و معرفی یزد در سطح بین‌المللی نقش‌آفرینی کند.

دیدگاه ها توسط مدیر سایت بسته شده اند.