تاریخ انتشار: ۲۲ خرداد, ۱۴۰۴ ساعت ۰۷:۵۷ کد خبر: 12933
در کمیسیون تسهیل تجارت و توسعه صادرات اتاق بازرگانی یزد مطرح شد؛

شناخت بازار اوراسیا به تعمیق روابط تجاری منجر خواهد شد

کمیسیون تسهیل تجارت و توسعه صادرات اتاق بازرگانی یزد به‌منظور تشریح اهمیت موافقت‌نامه اوراسیا و پیشنهاد تدوین و اجرای برنامه ویژه استانی برای ترویج و تقویت تجارت با اتحادیه اقتصادی اوراسیا تشکیل جلسه داد.

به گزارش روابط‌عمومی اتاق بازرگانی یزد در این جلسه رئیس اداره بازرگانی صنعت، معدن و تجارت استان گزارشی در خصوص تجارت استان یزد با کشورهای عضو اتحادیه اوراسیا ارائه کرد. محمدرضا نصیری گفت: استان یزد در سال ۱۴۰۳ با ثبت صادرات ۲۵ میلیون‌دلاری به کشورهای عضو اتحادیه اقتصادی اوراسیا، گام مهمی در توسعه تجارت خارجی خود برداشته است. صادرات استان به کشورهای اوراسیا در سال گذشته روند روبه‌رشدی داشته و بازارهای جدیدی برای محصولات یزدی باز شده است.

نصیری ادامه داد: در این میان روسیه به‌عنوان مهم‌ترین مقصد صادراتی یزد، با محصولات متنوعی از جمله مواد شیمیایی، صنایع معدنی غیرفلزی، محصولات پلیمری، خشکبار، میوه و تره‌بار، نساجی، لوازم‌خانگی و صنایع غذایی بوده است. بازار ارمنستان نیز برای صنایع معدنی غیرفلزی پتانسیل بالایی دارد و قزاقستان در حوزه محصولات پلیمری رتبه نخست را به خود اختصاص داده است. هرچند صادرات صنایع برق و الکترونیک حجم کمی دارد، اما این بخش می‌تواند نقطه شروعی برای توسعه بیشتر باشد. کشورهای قرقیزستان و بلاروس نیز، باوجود حجم کم صادرات، بازارهای بالقوه‌ای برای یزد محسوب می‌شوند که می‌توانند به تنوع‌بخشی مقاصد صادراتی و کاهش ریسک‌های تجاری کمک کنند.

وی درباره واردات استان از این اتحادیه نیز گفت: واردات استان یزد از اوراسیا عمدتاً شامل ماشین‌آلات نساجی، لوازم‌یدکی، ماشین‌آلات صنایع غذایی و تجهیزات معدنی از فدراسیون روسیه است.

نصیری تأکید کرد: شناخت دقیق نیازهای بازارهای اوراسیا می‌تواند به تعمیق روابط تجاری و توسعه مبادلات دوطرفه منجر شود.

چالش‌های حمل‌ونقل و تجارت

محمود عزیزیان، فعال اقتصادی در این نشست به مشکلات حوزه لجستیک اشاره کرد و گفت: ما  از سال ۱۳۹۰ صادرات قابل‌توجهی به اوراسیا داشته‌ایم، اما هزینه‌های بالای حمل‌ونقل جاده‌ای مانع رقابت‌پذیری محصولات ایرانی شده است. وی تأکید کرد: توسعه حمل‌ونقل ریلی می‌تواند به افزایش صادرات و کاهش هزینه‌ها کمک کند. مشکلات انتقال ارز و موانع لجستیکی از اصلی‌ترین چالش‌های تولیدکنندگان ایرانی است.

رامین زارع، مدیرعامل پایانه صادراتی کاشی، نیز از بازار مناسب اوراسیا برای این صنعت خبر داد و اظهار داشت که با اجرای تفاهم‌نامه اوراسیا، می‌توان حجم صادرات را افزایش داد.

ظرفیت‌های کشاورزی یزد

علیرضا طاقه باف، معاون برنامه‌ریزی و امور اقتصادی جهاد کشاورزی استان با اشاره به اقلیم خشک یزد، از ظرفیت بالای این استان در بخش کشاورزی گفت و تصریح کرد: یزد با تولید بیش از ۵۰۰ هزار تن محصولات کشاورزی صادراتی، جایگاه دوم در تولید محصولات گلخانه‌ای و جایگاه سوم در تولید انار و پرورش شتر را در کشور داراست.

وی تأکید کرد: باید روی این ظرفیت‌ها کار کرد و از سوی دیگر باید فرصت رقابت در بازار اوراسیا ایجاد شود.

محمدرضا شهنه پور یکی دیگر از فعالان این حوزه، نیز گفت: اگرچه تفاهم‌نامه اوراسیا اجرایی شده اما چالش‌ها همچنان پابرجاست به‌عنوان‌مثال تعرفه‌های گمرکی و تغییر در ارزش‌گذاری محصولات کشاورزی، مانند افزایش ارزش گوجه‌فرنگی صادراتی از نیم دلار به ۲ دلار، همچنان چالشی جدی برای صادرات کشاورزی محسوب می‌شود.

تراز تجاری و مشکلات ارزی

محسن فلاح، فعال اقتصادی، نیز گفت: تراز تجاری یزد با اوراسیا مثبت است، اما بازگشت ارز به چرخه اقتصادی با مشکلاتی مواجه است.

علی مه‌لقا فعال اقتصادی به مسئله کارت‌های اجاره‌ای و تأثیر نوسانات ارزی بر تجارت اشاره کرد و گفت: کشورهای اوراسیا با آگاهی از وضعیت بازار ارز ایران، قیمت‌ها را بر اساس دلار روز محاسبه می‌کنند که این موضوع مشکلات زیادی ایجاد کرده است. از سوی دیگر علی‌رغم اجرایی‌شدن موافقت‌نامه در میزان تعرفه‌های ترجیحی تغییری رخ نداده و نمی‌توان گفت کالایی وارد کشورهای عضو اتحادیه اوراسیا شده و تعرفه اخذ نشده باشد.

محمد قاسم‌پور، مدیرکل گمرک استان  نیز گزارش داد:  در مقایسه با سال ۱۴۰۲، صادرات یزد به اوراسیا در سال ۱۴۰۳ حدود ۴۰ درصد افزایش و واردات ۴۰ درصد کاهش‌یافته است که منجر به تراز تجاری مثبت ۸۰ درصدی شده است. بااین‌حال، استفاده از کارت‌های اجاره‌ای به دلیل مشکلات رفع تعهد ارزی افزایش‌یافته است. شرکت‌ها در خصوص رفع تعهد دچار مشکل شده در نتیجه به کارت‌های اجاره‌ای روی آورده‌اند.

ضرورت تنوع‌بخشی به بازارها

محمد دهقان مدیرکل اقتصادی دفتر هماهنگی امور اقتصادی استانداری بر لزوم تنوع‌بخشی به مقاصد صادراتی تأکید کرد و گفت: در حال حاضر، صادرات ما به تعداد محدودی از کشورهای اوراسیا، به‌ویژه روسیه و ارمنستان، متمرکز است. سازمان توسعه تجارت باید با رفع موانع، راه را برای حضور در بازارهای جدید هموار کند.

 وی افزود: تعرفه‌های ترجیحی حذف شده است؛ اما در قالب سایر قوانین و مقررات همچنان مانعی برای رقابت آزاد در این بازارها ایجاد می‌کند. ما باید از فرصت این تفاهم‌نامه استفاده کرده و  به دنبال توسعه تعداد کشورهای هدف صادرانی باشیم در همین راستا استفاده از مشوق‌ها برای تولیدکنندگان خرد ضروری است.

اهمیت تفاهم‌نامه اوراسیا

میرهادی سیدی مشاور امور بین‌الملل و توافق‌های تجاری سازمان توسعه تجارت ایران نیز در این نشست تفاهم‌نامه اوراسیا را اتفاقی مهم توصیف کرد و گفت: صفرشدن تعرفه ۴۷۰۰ قلم کالا (HS Code) فرصت بزرگی برای توسعه تجارت است. بازار اوراسیا پر کشش و این موافقت‌نامه دائمی است که می‌تواند ثبات بیشتری به روابط تجاری ببخشد.

وی با اشاره به تحریم‌های سخت‌گیرانه علیه ایران، بر لزوم استفاده از این فرصت برای رقابت در بازارهای جهانی تأکید کرد.

علی‌اصغر بیگی رئیس کمیسیون تسهیل تجارت و توسعه صادرات اتاق نیز گفت: توسعه روابط تجاری با اوراسیا، با تمرکز بر تنوع‌بخشی به مقاصد صادراتی، بهبود زیرساخت‌های حمل‌ونقل ریلی، رفع مشکلات ارزی و استفاده از مشوق‌های صادراتی، می‌تواند جایگاه یزد را به‌عنوان یکی از قطب‌های صادراتی ایران تقویت کند.

وی تأکید کرد: باوجود چالش‌های موجود، فعالان اقتصادی و مسئولان استان امیدوارند با اجرای کامل تفاهم‌نامه اوراسیا، شاهد رشد پایدار تجارت خارجی باشند.

دیدگاه ها توسط مدیر سایت بسته شده اند.