تاریخ انتشار: ۲۰ دی, ۱۴۰۳ ساعت ۱۲:۴۴ کد خبر: 9107
در ستاد بهره‌وری آب استان یزد مطرح شد؛

نباید بدون توجه به ارزیابی توان اکولوژیکی منطقه، آن را توسعه داد

ستاد بهره‌وری آب استان یزد با موضوع مبانی مسئله‌شناسی و بررسی مسائل آب و کشاورزی استان با مشارکت مرکز پژوهش‌های اقتصادی اتاق یزد تشکیل جلسه داد.

به گزارش روابط‌عمومی اتاق بازرگانی یزد در ابتدای جلسه رئیس مرکز ملی مطالعات راهبردی آب و کشاورزی اتاق ایران به مبانی مسئله‌شناسی و نحوه فرمول‌بندی مسائل پرداخت و گفت: زمانی که به ریشه مسائل نگاه کنیم به یک شبکه مشترک می‌رسیم. متأسفانه ما در کشور، تفکر تعریف مسئله نداریم چند سالی است که یک‌سری اندیشکده و برنامه‌ریزی مسئله‌محور مدنظر قرار گرفته؛ ولی به طور خاص به مسئله به‌عنوان فضیلت در سیاست‌گذاری توجه نکردیم.

مهدی فصیحی ادامه داد: در مسئله‌شناسی باید به ریشه مسائل توجه کنیم اگر پیچیدگی سیستم‌ها و نوع مسئله را نشناسیم نمی‌توان آن را حل کرد. فرمول‌بندی مسائل مسیری است که باید در حل مشکلات طی کنیم.

رئیس مرکز بین‌المللی قنات نیز در این نشست در خصوص ارتقا بهره‌وری گفت: راه‌حل برای ارتقا بهره‌وری تنظیم خواسته‌های متولیان مرتبط است به‌گونه‌ای که ناقض یکدیگر نباشد. در موضوع بهره‌وری باتوجه‌به مشکلات امروز کشور اجماع عمومی داریم؛ اما مشکل این است که هر کس از ظن خود بهره‌وری را تعریف می‌کند.

محمدمهدی جوادیان زاده ادامه داد: بهره‌وری در بخش کشاورزی، زیرساخت‌ها و سرمایه‌گذاری‌هایی می‌خواهد که در کشور موجود نیست؛ اگر بازار آب درست مدیریت شود شاید بتواند راهکار میان بر برای ارتقای بهره‌وری باشد. بازار آب اگر درست مدیریت شود جهاد کشاورزی هم نگاه تدافعی نخواهد داشت.

عباس فقیه خراسانی نماینده بازار آب یزد نیز با اشاره به اینکه در ستاد بهره‌وری آب جهاد کشاورزی توانستیم همدلی ایجاد کنیم و یکی از آثارش بازار آب است گفت:  بازار آب یزد در دو فصل است که در دشت یزد -اردکان در حال فعالیت است. موضوع این است که بعد از یک دوره‌ای که ما درباره توسعه محلی، مشارکت مردم و تسهیلگری اجتماعی صحبت می‌کنیم مجدداً باید مسئله به سطح کلان و حکمرانی کشور معطوف شود. در بازار آب نهایتاً به این نتیجه رسیدیم که ضمن تسهیلگری اجتماعی، کشاورز بپذیرد که راه‌حل بهره‌ور ساختن مصرف آب و تغییر الگوهای آبیاری این است که سرمایه‌ای داشته باشد و این سرمایه از درصد اندکی از اجاره‌دادن آب به دست بیاید. از سوی دیگر صنعت هم ارزش واقعی آبی که اجاره می‌کند را بداند.

فقیه خراسانی افزود: یزد در ترویج و اتفاقات مبادلات آبی موفق بوده است؛ زیرا یزدی‌ها متوجه اهمیت بهره‌وری بوده‌اند. همان‌گونه که حکمرانی سنتی آب و قنات در یزد هم می‌تواند یک الگو باشد. در واقع در تمدن قناتی نیز این بهره‌وری اتفاق افتاده بود.

عباس حاجی حسینی معاون جهاد کشاورزی استان نیز در این جلسه گفت: ما نمی‌توانیم به تعادل بخشی سفره‌های زیرزمینی برسیم مگر اینکه در تعادل بخشی به پایداری اکوسیستم توجه کنیم. اگر تعادل بخشی در سفره‌های آب زیرزمین می‌خواهیم باید برنامه‌ها در راستای تعادل و پایداری اکوسیستم تنظیم شود و مدیریت تقاضا و مصرف داشته باشیم.

حاجی حسینی تصریح کرد: زمانی درست برنامه‌ریزی می‌کنیم که افتخار کنیم بالاترین مصرف آب در حوزه محیط‌زیست است نه اینکه حق آبه محیط‌زیست را به بهانه اشتغال و تولید بگیریم و بدون توجه به توان اکولوژیکی منطقه، آن را توسعه دهیم. لازمه برنامه‌ریزی کلان کشور، برنامه‌ریزی اکوسیستمی است.

دیدگاه ها توسط مدیر سایت بسته شده اند.