نشست کارگروه تخصصی شورای گفتگوی دولت و بخش خصوصی با موضوع «نقش صنعت در توسعه یزد پایدار» با حضور فعالان اقتصادی، استاندار یزد و مدیران ادارات و سازمانهای استان برگزار شد.
به گزارش روابطعمومی اتاق بازرگانی یزد استاندار یزد و رئیس شورای گفتگوی دولت و بخش خصوصی استان در این نشست با اشاره به اینکه در حال حاضر برای تکمیل برنامه توسعه یزد در تلاش هستیم، اظهار کرد: این برنامهها مجدداً تقسیمبندیشده و بهعنوانمثال حوزه اقتصاد شامل بخشهای مختلف کشاورزی، صنعت، معدن و… میگردد، همچنین در بخش کشاورزی نیز حوزههای مختلفی مانند کشت گلخانهای، شیلات و… را در برمیگیرد. در واقع برای توسعه یزد، برنامه یزد مدرن در نظر گرفته شده که پایه و اساس آن مشخص بوده و در دولت جدید نیز تغییرات اندکی در این برنامه لحاظ شده است. در این برنامه ظرفیتها و توانمندیهای استان مشخص شده که در راه توسعه استان به چه سمتی باید حرکت کرد.
محمدرضا بابایی با اشاره به اینکه هیچ گروهی اولیتر از صنعتگران برای مباحثه در این حوزه نیستند، ادامه داد: بخش اعظم این برنامه مربوط به صنعتگران و کارآفرینان در استان خواهد بود. در مسیر یزد پایدار و بهمنظور تحقق توسعه پایدار، باید این توسعه در تمامی بخشهای اقتصادی، اجتماعی، فرهنگی و… اتفاق بیفتد؛ بنابراین توسعه پایدار زمانی محقق خواهد شد که آموزش، بهداشت و منابع و نیروی انسانی رشدیافته و محیطزیست نیز دچار آسیب نگردد و از ظرفیتها و سرمایههای نسل آینده استفاده نشود.
استاندار یزد، با بیان اینکه توسعه پایدار دارای سه رکن انسان، محیطزیست و اقتصاد است، تصریح کرد: در حوزه انسانی باید پیشرفت و اشتغال و درآمدزایی تحققیافته و در حوزه محیطزیست نیز آسیبی به محیط وارد نگردد. البته در یزد متأسفانه تا حدی از حالت توازن منطقهای و صنعتی خارج شدیم. اما این امر به معنای رها نمودن صنعت موجود نیست، بلکه باید صنعت فعلی مورد حمایت قرار گیرد و خوشبختانه صنعتگران فعلی نیز دانا و زیرک بوده و دغدغهمند هستند که ضمن ایجاد اشتغال به محیطزیست نیز توجه داشته باشند.
بابایی ادامه داد: همچنین برنامهریزی جدید نیز بر اساس اقتصاد خورشیدی و اقتصاد دانشبنیان خواهد بود و بسیاری از صنایع را نیز میتوان به صنایع دانشبنیان تبدیل نمود و بهاینترتیب میزان آلایندگیهای آن را کاهش و میزان بهرهوری را افزایش داد. در اتاق فکری نیز که تشکیلیافته تصمیم داریم به فراخور هر موضوع مباحث مرتبط مطرح گردیده و از صنعتگران نیز دعوت به عملآوریم. همچنین باتوجهبه نیاز مبرم استان در حوزه انتقال آب نیز لازم است که صنعتگران استان همکاری نموده و مبحث انتقال آب را پیگیری نمایند.
ضرورت رفع مشکلات حوزه صادرات
محمدحسن شیشهبری، عضو هیئترئیسه اتاق بازرگانی یزد نیز در این نشست با بیان این مطلب که یکی از حوزههای توسعه اقتصادی، حوزه صادرات است، تأکید کرد: در این حوزه همواره از دیرباز مشکلاتی در حوزه برگشت ارز، حملونقل و… وجود داشته است و انتظار داریم از سوی مسئولان امر پیگیری گردد.
محمدتقی خالقیه، عضو هیئت نمایندگان اتاق بازرگانی یزد نیز در این نشست با اشاره به این مسئله که همواره یزدیها بهعنوان مردمانی قناعتپیشه شناخته شدهاند و این امر برای آنها مشکلآفرین شده، اظهار کرد: من سابقه 50 سال فعالیت در حوزه صنعت دارم و هیچگاه استان یزد را مانند امروز ضعیف ندیدم؛ زیرا صنعتگران در حوزه اخذ مجوزهای لازم برای فعالیتهای خود بسیار محدودیت دارند و در صورت لزوم مجوزها در داخل استان صادر گردد و نیازی به رفتوآمد به تهران صرف وقت و هزینه برای دریافت مجوز نباشد.
محمدرضا علمدار یزدی، سرپرست معاونت هماهنگی امور اقتصادی و گردشگری استانداری یزد نیز در این نشست با بیان این مطلب که هنر معاونت اقتصادی در این است که سهم و وقت استاندار را به سمت خود هدایت نماید، گفت: هدف از برگزاری این جلسات در واقع بارش فکری و طوفان افکار بهمنظور تحقق یزد پایدارتر علیرغم وجود مشکلات است و نقش صنایع را نیز در این یزد پایدار مشخص نماییم.
ضرورت افزایش بهرهوری در همه بخشهای اقتصادی استان
علیاصغر خلیلی، فعال اقتصادی نیز در این نشست با اشاره به این مطلب که انتظار داریم مسئولان همراهی نمایند و شرایطی را فراهم نمایند تا صنعتگران بتوانند کار کنند، اظهار کرد: یکی از صنایع مهم یزد ساخت سازههای فولادی است؛ اما متأسفانه مدتی است که مورد بیمهری واقع گشته است درحالیکه این صنعت نه نیاز به آب زیادی دارد و نه منجر به آلودگی هوا میگردد و نه پساب صنعتی دارد. شاید تاکنون هزاران میلیارد تومان ثروت استان به دلیل کوتاهی در بهکارگیری نیروهای یزدی در صنایعی مانند چادرملو و فولاد آلیاژی و… خارج گشته است.
اصغرآقا نبیل، عضو هیئت نمایندگان اتاق بازرگانی یزد نیز در این نشست با تأکید بر این موضوع که کشاورزان، صنعتگران، معدن داران و… همه جزو فعالان اقتصادی هستند، بیان کرد: گردشگری در استان باید به حدی از درآمدزایی برسد که فعالان اقتصادی به سرمایهگذاری در این حوزه تشویق شوند. همچنین راه پایداری این است که میزان بهرهوری را افزایش دهد و این بهرهوری باید در تمامی حوزههای اقتصادی اعم از کشاورزی، تولید، صنعت، هتلداری و…. رعایت شود؛ بنابراین باید راهی برای افزایش بهرهوری یافته و همچنین ببینم که در کویر یزد چه فعالیت اقتصادی غیر از گردشگری منجر به افزایش بهرهوری خواهد شد. در همین راستا یزد را در زمینه پایداری و بهرهوری، در سطح کشور پایلوت قرار داد.
امروزه دیگر امکان صادرات وجود ندارد
محمد امیرجلیلی، فعال اقتصادی نیز در این نشست با بیان این مطلب که میتوان پایداری را از منظری دیگر نیز دریافت، بیان کرد: انسانها را نیز لازم است پایدار نمود و برای پایداری باید صنایعی را وارد روستاهایی مانند ساغند نمود که پایدار باشد و هیچ صنعتی نیز آسانتر از صنعت پلاستیک نیست. زیرا هم مصرف بالایی دارد و هم تولید آن آسان است و با تشویق این صنعت میتوان برگ برندهای در صنعت پلاستیک را در استان به دست آورد.
وی ادامه داد: باتوجهبه اینکه یزد در مرکز کشور واقع شده هزینه حملونقل برای ارسال به جنوب یا خراسان و یا بندر در حد ده درصد است. همچنین بارها پیشنهادی برای احیای روستاها ارائه نمودیم که افرادی که فوت میشوند را در محل تولد آنها به خاک بسپارند و این روند بهخودیخود سبب آبادی بسیاری از روستاها خواهد شد و رابطه اهالی را نیز باید با زادگاهشان حفظ نمود. مانند محله شاه ابوالقاسم که بسیاری از بزرگان یزد متعلق به این محله بوده و اقدام به بازسازی خانههای تاریخی خود و رشد فرهنگی محل نمودند. در واقع پایداری یزد تنها منوط به تولید و صنعت نیست و در حوزههای فرهنگی نیز میتوان به پایداری یزد کمک نمود.
امیرجلیلی همچنین با بیان اینکه امروزه دیگر امکان صادرات وجود ندارد، گفت: در واقع در تمام دنیا برگشت ارز مشوق صادرات است؛ اما در ایران صادرات با پرداخت جرایمی همراه است. درگذشته در بسیاری از موارد مشکلات نقدینگی با صادرات برطرف میگشت؛ اما امروزه به دلیل کاهش صادرات، نقدینگی نیز کاهشیافته و لذا از مسئولان انتظار رسیدگی را داریم.
ضرورت توسعه تولید برق خورشیدی در استان
محمد عشقان ملک، رئیس اتحادیه صادرکنندگان استان یزد نیز در این نشست تأکید کرد: اگر چه در یزد آب نداریم اما 330 روز آفتابی داریم که می توان برای تولید انرژی خورشیدی استفاده کرد و با مشکلات قطعی برق نیز مواجه نخواهیم بود، اما این امر نیاز به تسهیلات و حمایت مسئولان دارد تا بتوان از این بستر مناسب در استان استفاده نمود.
محمدحسین انصاری، عضو هیئترئیسه اتاق تعاون استان یزد نیز در این نشست با اشاره به اینکه چند سالی است بخش تعاون در استان مورد بیمهری قرار گرفته، گفت: از استاندار تقاضا دارم در برنامه “یزد پایدار”، توجه ویژهای به توسعهبخش تعاونی استان داشته باشند.
فشار مضاعف بر تولید بهخاطر عدم تخصیص ارز
شبنم عنایتی، فعال اقتصادی در زمینه دارو نیز در این نشست با تأکید بر اینکه برای رسیدن به پایداری در یزد باید از صنایع پاک حمایت ویژه شود، گفت: یکی از مشکلات جدی صنعت دارو، تخصیص بهموقع ارز برای خرید مواد اولیه ساخت داروست. به همین دلیل صنایع دارویی مجبور شدهاند برخی محصولات مهم و ضروری برای سلامت جامعه را به دلیل نبود ارز، از چرخه تولید خارج کنند. دستوری بودن قیمت محصولات دارویی آنهم در شرایطی که افزایش نرخ ارز وجود دارد، فشار اقتصادی زیادی به شرکتهای تولیدکننده وارد و برخی محصولات تولیدی را بهخاطر زیانده شدن از خط تولید خارج میسازد. همچنین به واسطه نوسانات قیمت ارز، شرکتهای تولیدی همچون صنایع دارویی نیازمند سرمایه در گردش مناسب هستند که دراینخصوص لازم است بانکها همکاری بهتری داشته باشند.
تأمین برق و گاز، چالش جدی صنایع بزرگ استان
عزیزالله افشار، فعال اقتصادی در حوزه فولاد نیز در این نشست با اشاره به کمبود برق بهعنوان مشکل بزرگ گفت: در خصوص بحث ناترازی انرژی از 15 مهر سال جاری ابلاغ شد که به میزان 20 درصد باید از سهمیه مصرف گاز خود را کاهش دهیم و امروز مصرف گاز را به 80 هزار متر مکعب برای ما رساندند در حالی که حداقل نیاز واحد 620 هزار متر مکعب است. گذشته از این موضوع مجتمع فولاد بافق بزرگترین طرح در استان بوده و مشتمل بر 6 کارخانه است و یکی از واحدهای در دست احداث، پروژه آهن اسفنجی با ظرفیت 7/1 میلیون تن است. این پروژه از 13 شهریور 1402 مصوبه تخصیص 55 هزار متر مکعب گاز از معاون برنامه ریزی وزارت نفت داشته است اما این مصوبه را به ما ابلاغ نکردند.
وی ادامه داد: مدیر گاز استان اخیراً نامهای به ما دادهاند مبنی بر اینکه برای ابلاغ مصوبه باید به ما تعهد بدهید که در اجرای خط لوله گاز نائین به اردکان به طول 115 کیلومتر با لوله گذاری به قطر سی اینچ و احداث ایستگاه سی تی اس 500 هزار متر مکعب به صورت اجرایی مشارکت نمایید. این موضوعی است که برای ما مسئله ساز بوده و این گاز به استان انتقال یافته و مصرف کنندگان آن مجتمع چادر ملو، سنگ آهن مرکزی و ما و یکی دیگر از شرکت های دولتی خواهد بود و البته ما جزو بخش خصوصی این پروژه هستیم که در حدود 6 الی هفت همت هزینه دارد و برای ما غیر ممکن است.
ضرورت حمایت جدی از سرمایهگذاران استان
مجید دهقانیزاده، رئیس سازمان مدیریت و برنامهریزی استان یزد نیز در این نشست با بیان این مطلب که لازم است در استان یک دادوستدی میان بخش دولتی و بخش خصوصی صورت گیرد اظهار کرد: چنانچه تغییرات ارزی در استان اتفاق افتد شاهد تحولات مثبتی در دیگر حوزههای اقتصادی و از جمله صنعت خواهیم بود.
علیاصغر بیگی یزدی، نایبرئیس اتاق بازرگانی استان یزد نیز در این نشست با اشاره به اینکه جذب سرمایههای جدید و یا حفظ سرمایهگذاران فعلی نیازمند حمایت جدی مدیران دولتی و نهادهای مسئول است، گفت: باید تمامی دستگاهها و مدیران و مسئولان بستری برای حمایت حداکثری از سرمایهگذاران استان فراهم کنند تا در سایه همکاری بخش خصوصی و دولت بتوانیم مشکلات اقتصادی را پشت سر بگذاریم و تولید را رونق دهیم. تولیدکنندگان بهشدت نگران سیاستهای ارزی کشور هستند و نسبت به افزایش شدید قیمتها دغدغه دارند.
قیمتگذاری دستوری، بلای جان تولید شده است
محمدحسن راسخی نژاد، رئیس انجمن غذایی و دارویی خانه صمت استان یزد نیز در این نشست گفت: مشکلات و اختیارات هم مربوط به حوزه استان است و هم مربوط به حوزه کشوری و آنچه مربوط به حوزه استان است مطمئن هستیم که استاندار محترم و سایر مسئولان پیگیری مینمایند؛ اما بخش اعظمی از این مشکلات مربوط به حوزه کشوری است. البته شاید بسیاری از مشکلات را نتوان حل نمود؛ اما میتوان گرهها را تا حدی گشود از جمله در حوزه صادرات، صنعت، ارز و…
وی با بیان اینکه تولیدات برخی از صنایع قیمتگذاری شدهاند، ادامه داد: به عبارتی این صنایع بایستی محصولات خود را با قیمت مشخصی به بازار عرضه نمایند. این در حالی است که هزینههای آب، برق و گاز افزایشیافته و این صنایع چشمانتظار حمایت و خواهان قیمتگذاری محصولات بر اساس عدل و انصاف هستند. همچنین 5 درصد گندم استان تولید داخل است و 95 درصد آن وارداتی است و این امر نیز استان را با مشکلات آرد و نان مواجه ساخته است.
مشکلات، امکان بهرهوری را از صنعتگران گرفته است
سید علیاکبر کلانتر، رئیس خانه صمت استان یزد نیز در این نشست ضمن ابراز خرسندی از انتخاب استانداری شایسته برای استان که بهخوبی با استان و صنایع استان آشناست، گفت: متأسفانه مشکلات بیشمار در حوزه صنعت امکان خلاقیت و افزایش بهرهوری را از صنعتگران سلب نموده است، این مشکلات باید توسط کارگروههای تسهیلگری تقسیمبندی گردد و جمعبندی نموده و برای حل آنها تصمیمگیری شود. همچنین اهم این مسائل مربوط به حوزه انرژی بوده و بحث نقدینگی و ارز نیز از جمله مسائل کلانی هستند که اگر حل نشوند مشکلات حوزه صنعت نیز حل نخواهند شد، البته حل این مشکلات در حوزه اختیارات استان نیست؛ اما با انتقال صحیح آن به ریاستجمهوری میتوان نسبت به حلوفصل آنها اقدام نمود. استفاده از انرژی خورشیدی نیز نیازمند همت و همکاری همه صنعتگران بوده و نیازمند زیرساختهای لازم و هزینههای هنگفت است.
نصرالله شریف فرد، رئیس انجمن صنفی تولیدکنندگان کاشی و سرامیک استان یزد نیز در این نشست با بیان این که اوضاع کشور موجب گشته که بار اصلی مشکلات از جمله قطع آب و برق و گاز و کمبود بودجه بر دوش صنعتگران باشد، گفت: باید از صنعتگران فعلی که در حال فعالیت و تولید هستند حمایت گردد تا از پا نیفتند و اگر وضعیت بازگشت ارز به همین منوال ادامه یابد، صنعت استان قادر نخواهد بود که پاسخگوی آن باشد و کارخانجاتی که اکنون سرپا ماندهاند به دلیل صادرات بوده و این صادرات نیز نیازمند ارز است و ارز استان نیازمند حمایت مسئولان است.
وی ادامه داد: باتوجهبه اینکه در سال گذشته ظرفیت تولید در حدود 40 درصد کاهش یافته است؛ لذا تقاضامندیم که مشکلات صنعت کنکاش گردد و برای حل آن مواردی که منطقاً مانع تولیدکننده است برنامهریزی گردد. همچنین در خصوص استفاده از گاز مایع باید گفت امکان ذخیره این گاز برای دو روز وجود دارد و نیازمند ناوگان حمل است و باید برنامهریزی لازم صورت گیرد.
افزایش بهرهوری نیازمند ارز برای نوسازی ماشینآلات است
مهدی آبران، عضو شورای گفتوگوی دولت و بخش خصوصی استان یزد نیز در این نشست با بیان اینکه یزد پایدار در گرو ایران پایدار است، گفت: متأسفانه دولت جدید میراثدار پارهای از ناپایداریهاست، بهعنوانمثال در حوزه ناترازی برق امسال وارد ابر بحران انرژی برق شدیم و یکی از عوامل مهم پایداری در حوزه اجتماعی است که متأسفانه اکنون کشور دچار شکاف اجتماعی شده است. همچنین افزایش بهرهوری نیازمند ارز برای نوسازی ماشینآلات است و اگر امکان نوسازی ماشینآلات وجود نداشته باشد امکان افزایش بهرهوری نیز نخواهد بود.
علی علیخانی، فعال اقتصادی در حوزه کاشی و سرامیک نیز در این نشست با اشاره به اینکه در استان یزد متناسب با صنعت و گردشگری، زیرساختها رشد نکرده است، گفت: بهعنوانمثال در حال حاضر زیرساختهای لازم برای تولید برق خورشیدی در استان وجود ندارد، همچنین در حوزه حملونقل، آزادراههای لازم و یا کامیونهای کانتینردار وجود ندارد؛ بنابراین باید متناسب با کمبود زیرساختها سرمایهگذاری صورت گیرد. جایگاه یزد به لحاظ صنعتی و معدنی از بسیاری از استانهای دیگر بالاتر است؛ اما زیرساختها رشدنیافته است.
ضرورت برکناری افراد ایجادکننده مانع در فرایند تولید
میلاد نصیریانی، فعال اقتصادی در حوزه نساجی نیز در این نشست گفت: متأسفانه برخی افراد در روند فرایندهای تولیدی با نوع برخورد و برداشتشان از قانون، موانع جدی ایجاد میکنند و باید هرچه سریعتر برکنار شوند. باید با پرداخت تسهیلات بانکی از توسعه برق خورشیدی در استان حمایت صورت گیرد و در این زمینه هم میتوان کارگران صنایع را در نیروگاههای برق خورشیدی شرکتها سهامدار کرد.
خانم نصیریانی، فعال اقتصادی در حوزه نساجی نیز در این نشست در خصوص شهرک صنعتی نیکوی اشکذر گفت: شرکت شهرکها رسماً شهرک صنعتی نیکوی اشکذر را بهعنوان شهرک صنعتی شناسایی نمیکند، ضمن اینکه این مسئله ارتباطی با صنعتگران یا فعالین اقتصادی ندارد و نباید آنها را متضرر نماید. اهمیت این مسئله زمانی مشخص میشود که شرکتهای جدید در این شهرک احداث میگردند و بهموجب بند ده ماده 132 قانون مالیاتهای مستقیم عملاً باید تا هفت سال معافیت داشته باشند؛ اما به دلیل مشکل شهرک، معافیت لحاظ نمیگردد. شهردار اشکذر نیز درخواست خود را به شورای برنامهریزی استان ارسال نمودند.
بابایی، استاندار یزد دراینخصوص با بیان اینکه پایهگذاری دو شهرک صنعتی زارچ و اشکذر از ابتدا اشتباه بوده است، ابراز کرد: در واقع مسئولین شهرکهای صنعتی کل کشور مسئولیت واگذاری مجوز به این دو شهرک را نمیپذیرد و مشکل صرفاً مربوط به شهرداری نیست.
باید اقتصاد خلاق را رونق بخشید
رامین زارع، رئیس اتاق بینالمللی جوانان یزد نیز در این نشست گفت: استراتژیهای یزد پایدار باید تابآور، عدالتمحور و اجراپذیر باشد و ذیل این پروژههایی تعریف خواهند شد که بهرهور بوده و دارای رشد اقتصادی مستقیم باشد و تحتتأثیر تحولات بازار قرار نگیرد و ثبات داشته باشد. همچنین در حوزه محیطزیست باید با عدم آلودگی، حافظ منابع طبیعی باشد و با تنوع زیستی استان همخوانی داشته باشد. از همه مهمتر در حوزه اجتماعی باید فقرزدا و توانمندساز و حافظ فرهنگ باشد؛ لذا باید اقتصاد خلاق را رونق بخشید؛ زیرا اقتصاد خلاق در تمامی اجزای یزد پایدار نفوذ دارد.
غضنفر امیرجلیلی، نایب رئیس اتاق بازرگانی یزد نیز در پایان این نشست با اشاره به اینکه موارد مطرح شده در نشست شورای گفتگوی دولت و بخش خصوصی استان همواره راهگشا و پراهمیت است، بیان داشت: حل مشکلات به جز با تدبیر و همراهی همه فعالان اقتصادی و مدیران دولتی میسر نیست. امیدواریم تلاش مسئولان و فعالان بخش خصوصی در جهت رفع مشکلات مردم باشد.
دیدگاه ها توسط مدیر سایت بسته شده اند.