به منظور افزایش سطح مبادلات تجاری استان با کشور پاکستان و استفاده از ظرفیت های اقتصادی و سرمایه گذاری این کشور جلسه ای با حضور جناب آقای عبدالجبار بیتهو (کنسول محترم پاکستان در زاهدان)، و اعضای هیات رئیسه اتاق بازرگانی،صنایع،معادن و کشاورزی یزد در سالن کنفرانس اتاق برگزار شد
در ابتدای جلسه دکتر میرجلیلی(نائب رئیس دوم هیات رئیسه اتاق)،ضمن خوش آمد گویی به کنسول محترم نسبت به معرفی پتانسیل های صادراتی استان یزد مواردی مطرح نموده اند که اهم آنها به شرح ذیل می باشد:
1- حجم مبادلات تجاری 400 قلم محصول مختلف به میزان 195 میلیارد دلار و وزن 562 هزار تن به 93 کشور جهان
2- رتبه ی اول استان در تولید سنگ آهن، روی، باریت و سرب در کشور
3- رتبه ی سوم در زمینه ی تولید فولاد
همچنین اهم موارد مطرح شده توسط حضار به شرح ذیل اعلام می شود:
1- ارتقای تجارت بین دو کشور با توجه به افتتاح 2 مرز جدید
2- تبادل هیئت هایی به صورت نماینده از دو کشور در زمینه گردشگری
3- توجه ی ویژه به مسئله توریسم درمانی
4- تشکیل کارگروه های تخصصی و فنی به منظور اعتبارسنجی بازار کالاها جهت تجارت تهاتری
آقای عبدالجبار بیتهو (کنسول پاکستان در زاهدان) به عنوان سخنان ابتدایی خود، اذعان داشتند از سال 2020 دو مرز جدید بین ایران و پاکستان افتتاح شده و در حال حاضر با توجه به شروع فصل صادرات انبه از پاکستان بخش عمده ای از صادرات این محصول از طریق مرز ….. انجام می شود و همینطور در مرز میرجاوه – تفتان که در فاصله 90 کیلومتری با زاهدان است روزانه بین 200 تا 450 کامیون تردد کالاهای صادراتی و وارداتی را داریم.
– عمده ی مشکلات بین تجار ایرانی و پاکستانی ناشی از تحریم هایی ست که به کشور ایران تحمیل شده و در همین خصوص ماه گذشته کمیته ی مشترک تجاری بین ایران و پاکستان در زاهدان با حضور اعضای کمیته های فنی و کارگروه های تخصصی تشکیل شد و یکی از موضوعات مهم مورد بحث در این کمیته، موضوع تجارت تهاتری بود که بتوان در شرایط تحریمی مسئله ی پرداخت را برای طرفین تا حدی مرتفع کرد.
آقای بیگی در ادامه ی جلسه اظهار داشتند : بیشترین حجم مبادلات تجاری بین ایران و پاکستان از طریق بازارچه های مرزی در حال انجام است، باید تلاش هر دو طرف منجر به ایجاد ساز و کارهایی برای صادرات به صورت رسمی شود.
– ایشان اشاره کردند که بیشترین محصول صادراتی از یزد به مقصد پاکستان، کاشی و سرامیک است که متاسفانه تعرفه ی بالای ورود کاشی و سرامیک به پاکستان در این زمینه محدودیت هایی برای تجار ایجاد کرده است. بحث انتقال پول و موانع ایجاد شده به علت تحریم ها نیز از نظر آقای بیگی مسئله ی حائز اهمیت به شمار می آید. سوال اساسی که ایشان از جناب آقای بیتهو داشتند این است که در رابطه با اعتبار سنجی تجار پاکستانی چه اقدام موثری میتوان انجام داد و اینکه با چه اطمینانی وارد مراودات تجاری با تجار پاکستانی شویم؟ ایشان با تاکید بر سخنان دکتر میرجلیلی خاطر نشان کردند : استان یزد پتانسیل بسیار بالایی در زمینه توریسم درمانی با توجه به وجود بیمارستان های تخصصی در زمینه ی ناباروری و پیوند کبد دارد و می توانیم در این زمینه نیز همکاری نزدیکی داشته باشیم.
آقای عبدالجبار بیتهو کنسول پاکستان اعلام داشتند : اتاق بازرگانی مشترک ایران – پاکستان و اتاق زاهدان که در ارتباط مستقیم با اتاق بازرگانی کویته است، عمده مسائل مربوط به واردات و صادرات و همچنین اگر مشاجره و بحثی در زمینه ی پرداخت وجود داشته باشد در این دو مکان پیگیری خواهد شد.
– کمیته مشترک تجاری هر ساله ( به صورت متناوب یک سال در پاکستان و یک سال در ایران ) اجلاسی را برگزار می کند و مصوباتی که ماحصل خروجی این اجلاس است با توجه به حضور مراجع کشوری که از طریق وزارت امور خارجه، وزارت کشور و سازمان صنعت و معدن اجاره حضور دارند و نظارت می کنند در مرزها و مبادی گمرکی اجرا خواهد شد از جمله ی این مصوبات می توان به افزایش گیت ها ی مبادلاتی اشاره کرد. ایشان به حجم مبادلات تجاری به میزان 5 میلیارد دلار به عنوان هدف عالی انتخاب شده، اشاره کردند که در حال حاضر تقریبا به رقم 1.5 میلیارد دلار دست پیدا کردیم. برای نیل به هدف عالی پایه گذاری شده نیاز به ارتقای تجارت داریم که با توجه به افتتاح 2 مرز جدید مسیر هموارتر و آسان تر شده ضمن اینکه به دنبال افزایش زیر ساخت های گمرکی و همچین به سازی خطوط ریلی به دلیل فرسوده بودن جهت دستیابی به اهداف تجاری نیز هستیم.
در مورد تعرفه هایی که جناب آقای بیگی در صحبت هایشان به آن اشاره کردند و همچنین درخواست ایشان مبنی بر تجارت از طریق مبادی رسمی باید عرض کنم که بخش عمده ای از تجارت بین دو کشور از طریق مبادی رسمی انجام می شود و بخشی که از طریق بازارچه ها صورت می گیرد به دلیل یک سری ملاحظات در استان سیستان و بلوچستان می باشد یعنی علاوه بر مبادی گمرکی در آنجا بازارچه های مرزی وجو دارد و دو درگاه کول بری و بازارچه به معیشت مردم آن منطقه کمک می کند. همچنین بازارچه ها شامل معافیت بیشتری نسبت به گمرکات هستند. چیزی که مصوب سازمان صمت است و اتاق های بازرگانی درجریان هستند لیستی شامل 700 قلم کالاست که شامل تعرفه های ترجیحی بودند و در حال حاضر طبق آخرین مصوبه ی کمیته ی تجاری مقرر شد این لیست به 70 تا 90 کالا تقلیل پیدا کند و تعرفه ی کمتری به آنها تعلق گیرد. بازارچه ها از انتقال برخی کالاها مانند عنبه، موز، نارنگی یا سیب ایرانی که از طریق گمرک جابجا می شدند برای کمک به کاهش بار ترافیکی و با توجه به تعرفه گمرکی ویژه ای که برای آنها در نظر گرفته شده، استقبال بیشتری می کنند. با وجود این تمرکز اصلی بر روی صادرات از مبادی رسمی است.
موارد صادرات به پاکستان شامل :
– سیمان، کاشی و سرامیک، انواع حلالها و هیدروکربن ها و سوخت ال پی جی و
موارد وارداتی به ایران شامل :
– برنج به عنوان کالای اساسی و اقلام دیگر مانند نارنگی پاکستانی که به دلیل موضوعات فصلی و گاها حمایت از محصولات داخلی ممنوعیت هایی به طور مقطعی دارد. مورد دیگری که حائز اهمیت می باشد با توجه به اینکه محصولات کشاورزی زیادی از ایران به پاکستان منتقل می شود بحث تسهیل ترخیص کالاهایی از جمله سیب زمینی، گوجه فرنگی و … است که عمدتا به سبب ترافیک گمرکی دچار آسیب می شوند و تصمیم بر این شد که این نوع کالاها با اولویت بیشتری ترخیص شوند.
در سفارت پاکستان، فردی به عنوان رایزن تجاری که نماینده وزارت بازرگانی پاکستان می باشد، حضور دارد که پاسخگویی درباره ی موضوعات مربوط به نجارت بین دو کشور از قبیل اعتبار سنجی تجار یا هر گونه سوالی در زمینه های مختلف به عهده ی ایشان می باشد. در صورت نیاز به هر گونه توضیح بیشتر می توانید از طریق شماره همراه 09150430020 با کنسولگری پاکستان در زاهدان درتماس باشید. در مورد صدور ویزا یا روادید که در گذشته به صورت سنتی انجام میشد (از طریق برچسب چه در کنسولگری و چه در سفارت) هم اکنون درخواست ویزا کاملا آنلاین بوده و نیاز به مراجعه ی حضوری نیست. برای تجار حداکثر 5 روز (حدودا 120 دلار) و ویزای توریستی بین یک هفته تا 10 روز (25 تا 45 دلار) صادر می شود. نکته ی قابل تامل اینکه روزانه بین 75 تا 150 مورد ویزا فقط برای رانندگان جهت ترانزیت کالا صادر می شود.
جناب آقای دکتر مشاهیری ضمن معرفی خود و خوشامدگویی به کنسول پاکستان فرمودند : در دانشگاه علوم پزشکی 5 مرکز درمانی شامل : مرکز قلب و عروق، دیابت، بیماری های عفونی، مرکز پیوند اعضا و مرکز ناباروری وجود دارد که در حال حاضر یزد پذیرای صدها نفر از جنوب کشور است و یزد پتانسیل بالایی برای پذیرش و خدمت به مردم خوب پاکستان دارد.
– دکتر میرجلیلی در ادامه ی صحبت های خود اظهار کردند: دانشگاه های یزد بالغ بر 460 دانشجوی خارجی از کشورهای افغانستان، پاکستان، عراق، کشورهای آفریقایی و آسیای میانه و همچنین در رشته ی معماری دانشجویانی از کشورهای اروپایی مانند ایتالیا دارد که تدریس در دانشگاه یزد به زبان انگلیسی صورت می گیرد و این دانشگاه آماده ی پذیرش دانشجویان کشورهای همسایه است.
ایشان در پایان جلسه اظهار خرسندی و رضایت خود را از ملاقات با آقای بیتهو اعلام کردند و به مشترکات بین مردم ایران و پاکستان به عنوان دوست و برادر اشاره و تاکید کردند :
– باید در زمینه ی تجارت فعالیت های موثر و بیشتری صورت پذیرد و ابراز امیدواری کردند حضور کنسول و کاردار پاکستان در ایران باعث ارتباطات بیشتر در زمینه ی مبادلات تجاری، مسائل فرهنگی، صنعت توریسم و تبادل دانشجو شود. ایشان همچنین با تشریح ویژگی های اتاق یزد و ثبت بیش از 3000 مرکز تولیدی در این اتاق مجددا، پتانسیل بسیار بالای استان در زمینه صادرات با توجه به تنوع بالای محصولات را متذکر شدند و ابراز امیدواری کردند این جلسات منجر به اقدامات عملی و موثری شود که هر دو طرف بهره مند باشند.
مصوبات جلسه:
اعلام آمادگی طرفین برای ارتقای مبادلات تجاری در آینده ی نزدیک
تشکیل کارگروه های تخصصی و فنی به منظور اعتبارسنجی بازار کالاها جهت تجارت تهاتری
دیدگاه ها توسط مدیر سایت بسته شده اند.