تاریخ انتشار: ۳۰ آبان, ۱۴۰۳ ساعت ۰۹:۲۹ کد خبر: 7783
در کمیسیون آپفن اتاق بازرگانی یزد بررسی شد؛

ظرفیت‌های صنایع خلاق و اقتصاد تفریحات در یزد باید پذیرفته شود

کمیسیون آموزش، پژوهش و فناوری اطلاعات اتاق بازرگانی یزد به‌منظور بررسی ظرفیت‌های صنایع خلاق در استان همچنین اقتصاد تفریحات و سرگرمی از منظر صنایع خلاق تشکیل جلسه داد.

به گزارش روابط‌عمومی اتاق بازرگانی یزد در این جلسه رئیس کمیسیون آپفن اتاق بازرگانی یزد با اشاره به اینکه معاونت فناوری و اقتصاد دانش‌بنیان وزارت، تعریف جدیدی از صنایع خلاق دارد گفت: صنایع خلاق به معنای ارائه یک ایده خاص است که به دنبال آن ایده کارآفرینی ایجاد شده و اقتصاد آن بخش را رونق می‌بخشد.

غضنفر امیرجلیلی ادامه داد: ایده‌های زیادی هست که می‌توان از آن در حوزه‌های مختلف فرهنگی و هنری استفاده کرد و به سمت اقتصاد پویا رفت. باید شرایط فراهم شود که بخش خصوصی بتواند به این مسئله ورود کند البته موضوع مجوزهای مختلف و سنگ‌اندازی‌های این‌چنینی سبب منصرف‌شدن بخش خصوصی از ورود به بحث تفریحات و سرگرمی می‌شود.

وی با تأکید بر اینکه اتاق یزد می‌تواند این مسائل را فقط منعکس کند گفت: مسئولان شهر باید به این مسائل ورود کنند تا به سرانجام برسد. از دانشگاه‌ها هم انتظار می‌رود که پروژه‌های پژوهشی کاربردی خود را در خصوص مسائل و محورهای صنایع خلاق که نیاز جامعه هست تعریف کنند و به سرانجام برسانند.

محمدتقی داستانی فعال حوزه اوقات فراغت در این جلسه گفت: ادبیات حوزه اوقات فراغت در کشور ما، ادبیات فعالی نیست. متأسفانه اندیشه‌ای برای آن صورت نگرفته است.

داستانی ادامه داد: حوزه صنایع خلاق بنا بر تعریف خلاقیت و استعداد فردی و دانش تبدیل به ثروت و اشتغال است. این بن‌مایه صنعت خلاق است که در رسته‌های مختلف از جمله صنایع‌دستی، طراحی، تبلیغات، آی‌تی مارکتینگ، انتشارات و… تعریف می‌شود. در برخی کشورها پیشرانه‌های صنایع خلاق تعریف شده است به‌خصوص در ورزش حتی وزارت تفریحات تعریف شده است.

وی افزود: 19 دستگاه دولتی در ایران، متصدی اوقات فراغت هستند؛ اما هیچ‌کدام فعالیت خاصی ندارند. برخی مواقع بحث نشاط اجتماعی مطرح می‌شود؛ ولی به‌طورکلی ادبیات سردرگمی است. وظیفه ما مشاوره‌دادن به دولت است تا موضوع سروسامانی پیدا کند وزارت ورزش هم احتمال دارد ورزش و تفریحات شود امیدوارمی این اتفاق بیفتد.

رئیس انجمن اوقات فراغت تاکید کرد: تفریحات جزء 5 نیاز اساسی انسان است. در یزد در زمینه تفریحات و سرگرمی هرگونه سرمایه‌گذاری انجام بدهید با مدیریت درست، موفق خواهید شد؛ زیرا این پتانسیل وجود دارد.

داستانی گفت: در هر صنعتی که کالا و خدمات ارائه می‌شود بازاریابی پرهزینه‌ای دارد؛ ولی بازاریابی در حوزه سرگرمی مثل گردشگری راحت‌تر است و مخاطب با اشتیاق همراه می‌شود فقط باید فضا برای آن آماده شود. با سرمایه‌گذاری اندک در صنایع خلاق می‌توان بیشترین شغل را ایجاد کرد. اشتغالی هم که ایجاد می‌کند برخلاف بسیاری از صنایع، از نظر جنسیتی پایاپای است.

وی تصریح کرد: یک‌سری پدیده‌ها در یزد جایشان خالی است پیشنهاد می‌کنم به‌صورت شبکه‌ای با نقطه‌یابی جغرافیایی درست، پایگاه‌های تفریحی سرگرمی نیمه بزرگ را ایجاد کنیم. در یزد به مینی شهربازی‌های سرپوشیده احتیاج داریم که ترکیبی از تفریحات داخل آن باشد که بتواند سلیقه‌های مختلف را پوشش دهد. می‌تواند مینیمال و محلی هم بشود. در یزد خانه‌های بزرگ‌مقیاس بلاتکلیف داریم که می‌توان از آن استفاده کرد و هم به محله رونق سرگرمی و نشاط داد و هم شغل ایجاد کرد. این فعالیت‌ها مزیت‌های فرهنگی قابل‌توجهی دارد؛ علاوه بر افزایش نشاط اجتماعی به فرهنگ خانواده زیستی و کاهش شکاف بین‌نسلی والدین و نوجوانان نیز کمک می‌کند.

موضوع سرگرمی اولویت استان نیست

مدیرکل ارتباطات و فناوری اطلاعات استان در این جلسه با اشاره به اینکه موضوع صنایع خلاق مسئله استان نیست گفت: متأسفانه این موضوع در استان اولویت نیست و از طرفی مواجهه مسئولان با این موضوع به‌عنوان نمونه با مسئله دور دور شبانه از نوع سلبی است. برای مواجهه با چنین موضوعاتی فکر و برنامه‌ریزی نکرده‌ایم.

اکرم فداکار افزود: برند یزد در این حوزه بسیار ضعیف است. گردشگران ما از یک گروه خاصی و یک سن خاص هستند؛ اما آیا می‌توان نسل بعد را هم همین شکل راضی کرد؟!

وی ادامه داد: نهادهایی که می‌توانند در این موضوع هزینه کنند و نقش داشته باشند مشخص هستند؛ ولی باید دید کجا این مسئله باید مطرح شود که بیشترین استفاده را داشت. همچنین در کنار پذیرش مسئله که کاملاً عملیاتی است؛ به‌عنوان حکمرانی استانی باید به دنبال سطح بالاتری برای اجرایی‌شدن آن باشیم.

الهه افسریه مدیرعامل خانه خلاق زینو در این جلسه گفت: در کشور ما بحث صنایع خلاق، نو است و کمتر از یک دهه است که تحت عنوان صنعت پذیرفته شده است تا سیاست‌گذاری‌های اولیه درباره آن انجام شود. در استان  یزد ظرفیت‌های خوبی در میراث و گردشگری، معماری، صنایع‌دستی و حتی هنرهای نمایشی داریم. در حوزه ورزش و خوراک نیز می‌توانیم فعالیت‌های خوبی داشته باشیم. این پتانسیل‌ها باید تقویت شود.

وی ادامه داد: در اکوسیستم خلاق لازم است همه ابعاد کنار هم نقش‌آفرینی کنند؛ صرفاً سرمایه‌گذاری بخش خصوصی کافی نیست. لازم است پروژه‌های بزرگ اتفاق بیفتد که خروجی آن گسترش صنایع خلاق باشد. برند یزد می‌تواند در جهان معرفی شود و به رونق‌گرفتن صنایع خلاق کمک کند. به‌عنوان‌مثال گردشگری شب همه‌جا پذیرفته شده ولی در یزد با این عنوان که با فرهنگ ما مغایرت دارد به آن نپرداخته‌ایم و مغفول مانده است. از بعد زیرساخت به‌خصوص جانمایی برای مراکز تفریحی، استان شرایط خوبی دارد؛ ولی در محتوا و این که به چه شکل پیش برویم ضعف داریم. باید بپذیریم برای نسل جدید گردشگری فقط بناها و قدم‌زدن در بافت تاریخی نیست؛ بلکه گردشگری با ایونت‌ها و رویدادها و جشنواره‌ها تعریف می‌شود.

شهرام شکوهی مدیر پردیس علوم‌انسانی نیز گفت: شرکت‌های صنایع خلاق علوم‌انسانی بزرگ نمی‌شوند؛ زیرا بازار خوبی ندارند. کالایی که تولید می‌شود یک محصول فرهنگی است در نتیجه وقتی ارتباطی با دنیا نداریم گسترش هم اتفاق نمی‌افتد. بخش خصوصی که دست‌اندرکار توسعه‌بخش فرهنگی و سرگرمی است در کشور ضعیف است. منابع ملی در دست افرادی است که سن بالایی دارند و علاقه‌ای به این موضوع نداشته و هم‌فکر نسل جدید نیستند.

وی تأکید کرد: زیرساخت برای توسعه این صنایع نداریم؛ زیرا صنایع خلاق ما قدیمی است؛ یعنی باب‌طبع جوان و نسل جدید ایرانی نیست. در کشور ما حلقه‌های نرم این زنجیره‌ها وجود ندارد. در واقع کلاستر صنایع خلاق در کشور ما شکل نگرفته است؛ پس لازم است که دولت پشت این ماجرا باشد.

مجیدرضا شیشه‌بری فعال اقتصادی نیز تأکید کرد: زندگی؛ کار، درآمد، آموزش، عشق و خانواده و ورزش و سرگرمی است وقتی سرگرمی سرکوب شود بخش دیگری مثلاً کار پر رنگ می‌شود. مسئولان شهر باید بپذیرند سرگرمی بخشی از زندگی است. بخش خصوصی چندین مورد وارد کارهای خلاقانه شد باید بررسی کرد که چرا به سرانجام نرسید.

احمدرضا فقیه خراسانی رئیس پردیس فناوری دانشگاه یزد نیز با اشاره به اینکه اتاق بازرگانی یزد می‌تواند؛ مانند برخی موضوعات دیگر، جریان‌ساز بحث صنایع خلاق باشد گفت: ما در یزد شهربازی آموزش‌محور نداریم و خلا شهربازی‌هایی که مهارت به کودکان آموزش داده شود احساس می‌شود. از سویی این مراکز نیاز به سرمایه‌گذاری زیادی دارد که بخش خصوصی می‌تواند وارد آن شود.

ابتدا باید هویت فرهنگی را شکل داد

مجید جوادیان زاده معاون دانشگاه فرهنگیان یزد با اشاره به اینکه اوقات فراغت در ایران موضوع ایدئولوژیک است گفت: در موضوع سرگرمی، بحث گناه و غیر گناه بر آن تحمیل می‌شود؛ مثلاً همین کنسرت‌هایی که در استان برگزار می‌شود و اتفاق خوبی است؛ سال‌ها پیش تفسیر دیگری داشت. در نتیجه باید از نظر ایدئولوژیک نظمی به این موضوع داد.

وی تصریح کرد: صنعت فراغت با صنایع دیگر تفاوت دارد صنعت فرهنگ، هویتی است وقتی کالای فرهنگی استفاده می‌کنیم خودمان را هم بازنمایی و تعریف می‌کنم. در حال حاضر مهم‌ترین فضاهای فراغتی شهر یزد، کافی‌شاپ‌ها هستند حدود 300 کافی شاپ داریم و 700 کافی شاپ هم در انتظار مجوز است. مسئله این است که تا جنبه هویتی را در افراد ایجاد نکنیم نمی‌توانیم در این مسیر موفق شویم در واقع ابتدا باید هویت فرهنگی را شکل داد.

مهدی پارسائیان مشاور استاندار و مسئول پیگیری‌های ویژه دانش‌بنیان نیز در این جلسه گفت: اینکه اتاق بازرگانی به صنایع نرم ورود کرده؛ بسیار ارزشمند است. کشورهایی که از لحاظ صنعت خوب هستند از منظر صنایع نرم و فرهنگی نیز پیشرو هستند؛ ولی در کشور ما یک کندی در این زمینه داریم.

پارسائیان ادامه داد: در استان یزد به نسبت جمعیت از ظرفیت‌هایمان استفاده نکرده‌ایم.  به‌طورکلی شرکت‌های دانش‌بنیان خلاق، مسئله بازار دارند و نمی‌توانند محصول یا خدمت خود را بفروشند. ما باید بین بخش صنعت و این شرکت‌ها ارتباطی برقرار کنیم تا در بازاریابی و فروش به این شرکت‌ها کمک کنند. نقطه قوت کشورهای دیگر در صنایع خلاق، صادرات است؛ اتاق یزد هم ظرفیت‌هایی دارد در این زمینه و می‌تواند همراهی کند. زیرا محدودیت‌های صادرات برای حوزه خلاق وجود ندارد، مهم‌ترین موضوع تأمین مالی و سرمایه‌گذاری است که باید رفع شود.

دیدگاه ها توسط مدیر سایت بسته شده اند.