کمیسیون کشاورزی اتاق بازرگانی یزد بهمنظور بررسی چالشها و فرصتهای صادرات پسته استان تشکیل جلسه داد.
به گزارش روابطعمومی اتاق بازرگانی یزد در این جلسه رئیس کمیسیون کشاورزی گفت: در موضوع پسته مشکلات متعددی وجود دارد هم در زمینه کشت محصول، هم مشکلاتی که دولت ایجاد میکند و هم مسائل اقلیمی از جمله خشکسالی و سرمازدگی. مشکلات ناترازی انرژی هم بر این مشکلات افزوده است.
حسین پهلوان پور ادامه داد: ما در یزد سبزترین مغز پسته را داریم که چند نسل برای به ثمر نشستن آن زحمت کشیدهاند؛ ولی در حال ازبینرفتن است.
وی با اشاره به مشکلات صادرکنندگان پسته گفت: صادرات پسته، وابسته به سرمایه صادرکننده است و با شرایط فعلی نمیتوان صادرات کرد. به علت برخی بیمدیریتیها، قیمت تمام شده پسته در ایران از کشورهای دیگر بالاتر است در نتیجه باید حاشیه سود را پایین بیاوریم و در دنیا هم قادر به رقابت با سایر کشورها نیستیم. با ادامه این روند در آینده جایگاه خود را در دنیا از دست خواهیم داد.
پهلوان پور پیشنهاد کرد با همراهی اتاق بازرگانی یزد، میز پسته یا انجمن پسته استان تشکیل شود تا بتواند مشکلات این حوزه را بررسی کند.
عباس حاجی حسینی معاون جهاد کشاورزی یزد با اشاره به اینکه در حوزه پسته ظرفیتهای خوبی داریم گفت: پسته یکی از مباحث مهم در کشور در حوزه صادرات غیرنفتی است. نزدیک به 550 هزار هکتار سطح زیر کشت کشور هست که حدود 210 هزار تن طی دو سه سال گذشته تولید داشتهایم. در مقایسه با کشورهای پیشرفته که سابقه طولانی هم در کشت پسته ندارند نشان میدهد مشکل ما عملکرد ما در واحد سطح است.
حاجی حسینی ادامه داد: مشکل از اینجا ناشی میشود که هزینه تولید ما بهشدت نسبت به محصول کشورهای دیگر بیشتر است. باتوجهبه هزینههای تولید، امکان رقابت نداریم باید جوری برنامهریزی کنیم که عملکرد را افزایش دهیم. در حال حاضر کشورهای اروپایی و کشورهایی مانند ترکیه و چین نیز در این زمینه در حال فعالیت و پیشیگرفتن از ما هستند. اگر به این وضعیت سروسامان ندهیم دیگر برای کشاورز از نظر اقتصادی، کشت پسته مقرونبهصرفه نخواهد بود.
وی همچنین به موضوع آفلاتوکسین اشاره کرد و گفت: باید پروتکل بهداشتی در کشور تهیه شود تا بتوانیم این موضوع را مدیریت کنیم. در بحث آفلاتوکسین سیاسی بودن قوانین را نمیپذیرم؛ زیرا اخیراً 8 نمونه ریجکتی در محضول پسته بود که آمریکا نیز در میان برگشتی ها بود و این یعنی موضوع سیاسی نیست.
معاون جهاد کشاورزی استان همچنین به موضوع ناترازی انرژی و قطعی برق اشاره کرد و گفت: میزان برق مصرف شده در بخش کشاورزی تنها 3 درصد برق است و به اندازه یک کارخانه بزرگ نیست. در واقع کل برق کشاورزی 70 مگاوات است؛ یعنی کمتر از مصرف برق یک کارخانه فولاد، بیمدیریتی و قطعی برق سبب خسارات زیادی به کشاورزان شده است.
وی تأکید کرد: باغات که از بین برود یک نسل زمان میبرد تا دوباره این موجود زنده احیا شود و بتوان از آن استفاده کرد. در استان ما با مدیریت دو واحد صنعتی میتوان از این حجم خسارات به کشاورزی کاست.
جایگاه پسته ایران افت داشته است
محمدمهدی شطرنجی مدیر امور باغبانی جهاد کشاورزی استان یزد نیز در این جلسه به تنزل جایگاه پسته ایران در دنیا اشاره کرد و گفت: در سه سال اخیر جایگاه عملکردی و تولید پسته ایران پایینتر آمده است. این در حالی است که در اعلام جایگاه پسته یزد در کشور نیز چالش داریم. از لحاظ تولید، دومین استان تولید پسته در کشور هستیم؛ ولی آمار ارائه شده به کشور درست نیست و جایگاه یزد را پایینتر نشان میدهد.
شطرنجی ادامه داد: در سالهای اخیر به طور متوسط 3 درصد از سهم صادرات غیر نفتی و 20 درصد صادرات محصولات کشاورزی پسته است. صادرات بیش از 60 درصد تولید پسته استان به کشورهای هند و چین و ترکیه و روسیه و ازبکستان است.
وی به محاسن و نواقص پسته کشور اشاره کرد و گفت: کیفیت و مغز سبز پسته ایرانی از محاسن پسته کشور است و از سوی دیگر در فراوری و بازار پسندی و اثرپذیری در بازار ضعف داریم.
شطرنجی تأکید کرد: بعد از کرونا فرهنگ مصرف خشکبار تغییر کرده همچنین به علت قیمت بالای این محصول، پسته سهم خود در آجیل و خشکبار خود را از دست میدهد. مصرف داخلی این محصول نیز بین 10 تا 30 هزار تن است که بعد از کرونا فرهنگ تغذیه تغییر کرده و به سمت خشکبار جایگزین رفته اند.
مدیر امور باغبانی جهاد کشاورزی استان یزد همچنین تأکید کرد: برای ازدستندادن بازار هدف، باید قیمت تمام شده محصول پسته ترمیم شود. باید روی ارقام خاص مانند ارقام اکبری و احمد آقایی متناسب با ذائقه بازار هدف کار کرد. از سوی دیگر نباید روی نگهداشت محصول سرمایهگذاری کنیم.
وی همچنین پیشنهاداتی در راستای اقتصادی نمودن تولید ارائه کرد و گفت: اعمال مدیریت علمی و ورد تحقیقات دانشبنیان در تولیدات باغی، ساماندهی زنجیره ارزش محصول پسته، تدوین بسته حمایت مالی از تولیدکنندگان بهخصوص خردهمالکان، گسترش بازار با تأکید بر بازارهای داخلی، برنامهریزی و ساماندهی شبکه توزیع پسته و کاهش دلالی و… از جمله پیشنهادها در راستای اقتصادی کردن این محصول است.
شطرنجی تصریح کرد: ضرورت رسیدن به یک ادبیات مشترک در این حوزه کاملاً محسوس است. در سالهای جاری حدود 7 همت خسارت به بهرهبرداران این حوزه شده که عمده دلایل آن ناترازی انرژی و قطع برق کشاورزان، خشکسالی، تنش خشکی، عدم تأمین رطوبت کافی و… بوده است. بههرحال سیاستگذاری نادرست و عدم مدیریت صحیح در گذر زمان آثار مخربی در حفظ محیطزیست و کاهش سطح سبز تأمینکننده اکسیژن خواهد گذاشت.
قاسم عسگری عضو هیئتعلمی مرکز تحقیقات کشاورزی نیز در این جلسه با اشاره به اینکه سال گذشته با تأکید استاندار وقت مصوب شده بود که برق کشاورزی قطع نشود گفت: اما در عمل این اتفاق صورت نگرفت و همین موضوع مشکلات زیادی برای بخش کشاورزی به وجود آورده است.
وی ادامه داد: در تغییرات اقلیمی، طبیعتاً بخشی از محصول را از دست خواهیم داد. مشکلات قطعی برق و کمبود آب نیز هست؛ اما باید موضوع آموزش را پر رنگ کرد. میتوان با تقویت سیستمهای آبیاری، تغییر مدار آب و… بهرهوری را افزایش داد. جای خالی آموزش به کشاورزان حوزه پسته احساس میشود.
عسگری تأکید کرد: متأسفانه ما بازاریاب خوب در حوزه کشاورزی نداریم. یکی از دلایلی که پسته ایران در بازار جهانی بهصورت جامبو و گونی و کارتونی فروخته میشود این است که بستهبندی به حدی قیمت را اضافه میکند که بهصرفه نیست.
مسعود نیکسیرت مدیر بازاریابی پارک علم و فناوری یزد نیز در این جلسه گفت: تفاوت بین کشورها در دنیا در دسترسی به تکنولوژی است در حوزه پسته در دنیا از سال 1955 پتنتهای بسیاری (دانش فنی و نوآورانه) ثبت شده و در حال افزایش است. کشور آمریکا بیشترین تکنولوژی را در این حوزه دارد در نتیجه پیشرفت دارد. ایران هیچ پتنتی در حوزه دانش فنی حوزه پسته ثبت نکرده است. باید سیستماتیک روی این موضوع برنامهریزی کرد تا از دنیا عقب نمانیم. این یک سرمایهگذاری است؛ زیرا کشاورزی سنتی و غیردانشبنیان آینده روشنی ندارد.
دیدگاه ها توسط مدیر سایت بسته شده اند.