شصت و پنجمین نشست شورای گفت و گوی دولت و بخش خصوصی استان یزد با حضور جمعی از مسئولان دولتی و فعالان بخش خصوصی استان با محوریت شعار سال و توسعه در حوزه فناوری و دانش بنیان ها در محل اتاق بازرگانی یزد برگزار شد
دبیر شورای گفت وگوی دولت و بخش خصوصی استان یزد با اشاره به پایان دهه 90 و فرصت های از دست رفته اقتصادی عنوان کرد: در این دهه سرمایه گذاری آنطور که باید اتفاق نیافتاد و هزینه های استهلاک از سرمایه پیشی گرفت. با استقرار دولت سیزدهم و با تاکید رئیس جمهور، رشد 8 درصدی در دستور کار برنامه های اقتصادی دولت قرار گرفت. بنا بر گفته های رئیس جمهور، 8 درصد رشد اقتصادی با سه و نیم درصد بهره وری و چهار و نیم درصد سرمایه گذاری داخلی و خارجی اتفاق خواهد افتاد. مسلما ذهنیت ایشان بر این است که شرایط بین الملل به گونه ای خواهد بود که الزامات این اتفاق فراهم خواهد شد که به این میزان رشد رسیده و یا حداقل رشد 6 درصد را تجربه کنیم. رسیدن به این مهم خود نیازمند سرمایه گذاری داخلی و خارجی است که امیدواریم در این راستا تلاش های زیاد و مستمری صورت بگیرد.
محمدرضا قمی، با تاکید بر انجام اقدامات موثر در زمینه رفع موانع پیش روی صادرات افزود: در شش ماه دوم استقرار دولت سیزدهم، معاونت اقتصادی موانع پیش روی واحدهای صنعتی-تولیدی به ویژه در بخش صادرات را جهت رشد حداکثری این بخش ها را برداشت. مشکلات تعهدات ارزی در دولت قبل رفع و دغدغه قاچاق ارز که عموما به وسیله صادرکنندگان در دولت دوازدهم مطرح می شد را از میان برداشتند. صادرکنندگان مشکلاتی با قوه قضاییه در زمینه تشکیل پرونده داشتند که رفع شد و کارگروه هایی در سازمان توسعه تجارت برای حل مشکلات صادرکنندگان تشکیل شد. این دستور العمل زمینه مناسبی را برای رشد صادرات کشور به وجود آورده به طوری که طبق آخرین آمار به دست آمده، صادرات نفتی بالغ بر 90 درصد و غیر نفتی بیش از 64 درصد افزایش یافته است و این مصادیق نشان می دهد یک تصمیم به جا، قاطع و بسیار اثر گذار در زمینه صادرات کشور اجرایی شده است.
وی با مقایسه رشد صادرات ترکیه و ایران در دولت جدید اظهار کرد: صادرات ترکیه در این مدت 34 درصد افزایش یافته در صورتی که در ایران رشد 48 درصدی اتفاق افتاد. تحقق این مهم مبتنی بر اراده و تصمیم قاطع و یکپارچه در حل موانع پیش روی صادرات بوده است که تاثیرات مهمی بر اقتصاد می گذارد. طبق فرمایشات مقام معظم رهبری شعار امسال، تولید؛ دانش بنیان، اشتغال آفرینی است که تولید مبنای آن است. بنابراین تولید همچنان در دستور کار جدی دولت قرار دارد. همه ارکان دولت و همچنین قوه قضاییه نهایت همکاری را به ویژه در شهر یزد بعمل آوردند که کمال تشکر را از همراهی عزیزان داریم که به هر شکل ممکن به تولید، خدمت کردند و خدمت رسانی می کنند. امید است در سال 1401 با برنامه های دولت سیزدهم و پیش بینی رشد 8 درصدی با تاکید اقتصاد بر تولید، بتوان فعالیت های خوبی انجام داد.
رئیس اتاق بازرگانی استان یزد با اشاره به یکی از برنامه های بخش خصوصی در این زمینه، افزود: بخش خصوصی به عنوان یکی از وظایف خود در اواخر سال 1400 بحث دانش بنیان را در دستور کار خود قرار داده و به دنبال تاسیس بنیادی برای گرد هم آوردن نخبگان، مبتکران و نوآوران استان و حمایت از آنهاست. یک گروهی نیز از یزد برای بازدید از مجموعه ها و شرکت های دانش بنیانی که در سطح ملی افتخار آفریدند، به تهران رفتند تا با الگوبرداری از آن ها در این بخش نیز به موفقیت دست یابیم.
ثبات و پایداری در ساز و کارها، لازمه توسعه دانش بنیان ها
در ادامه این نشست، مدیرکل دفتر فناوری اطلاعات، ارتباطات و امنیت استانداری یزد با اشاره به یکی از وجوه مهم نام گذاری امسال با نام دانش بنیان ها افزود: سال دانش بنیان برای استان یزد باید مهمتر از سایر استان ها باشد زیرا اگر سایر استان ها در حال گفتمان سازی و کارهایی از این جنس هستند یزد سال هاست که از این مرحله عبور کرده است. بنابراین در استان و در حوزه دانش بنیان ها باید ضمن آسیب شناسی، کارهای عمیق و معناداری انجام شود، اگر به دنبال حفظ جایگاه خود در این حوزه هستیم کار سطحی در این مرحله معنایی ندارد. یزد بر اساس تعداد شرکت های دانش بنیان در رتبه هفتم و نسبت به جمعیت، رتبه پنجم کشور را داراست بنابراین اگر تلاش های خود را در این حوزه افزایش ندهیم، رتبه خود را از دست خواهیم داد. امیدوارم با اقدامات صحیح در حوزه دانش بنیان یزد همچنان پیشرو در این حوزه باشد و در ماه های آینده افسوس موقعیت اکنون را نخوریم زیرا در کشور متناسب با شعار امسال پرچمی در این حوزه برافراشته شده و در سطح کشور اتفاقاتی در حال رخ دادن است. این تذکری است که در ابتدای بحث لازم است به خودمان بدهیم.
اکرم فداکار، با تاکید بر ضرورت ثبات و پایداری سازوکارها در این حوزه افزود: عموما در این مباحث حرفها و پیشنهادات زیاد زده می شود. برای مثال استاندار یزد در جلسه ای با دانش بنیان ها و فناوران عنوان کردند که همه دستگاه های اجرایی باید یک مسئول دانش بنیان داشته باشند سوالی که مطرح می شود این است که چه کسی به دنبال تبدیل این سخن به سازوکار اجرایی بوده است؟
وی با تاکید بر علاقه بسیاری از سازمان ها و نهادها به نقش آفریی در زمینه دانش بنیان ها افزود: به نظر می رسد همه به دنبال ایفای نقش در حوزه دانش بنیان ها هستند که بهتر است تقسیم وظایف صورت بگیرد. پارک علم و فناوری و دانشگاه ها، دستگاه های محوری در این اکوسیستم هستند که سال ها در حال فعالیت بوده و نقش های مشخصی دارند و شرکت های دانش بنیان را به درستی به سمت عرضه تولید و محصولات خود هدایت می کنند و در سال جاری نیز این نقش تداوم خواهد داشت. اما سایر افرادی که به دنبال ایفای نقشی پررنگتر در این حوزه هستند باید مبتنی بر توان و ظرفیتی که دارند، به فعالیت بپردازند. اگر نهاد های نظارتی، حاکمیتی و سایرین قصد ورود به این حوزه را دارند، باید در زمینه فعالیت های تخصصی خود به این موضوع ورود کنند.
فداکار افزود: از جمله خلاء های موجود در شورای گفت و گوی دولت و بخش خصوصی استان، حضور کم رنگ شرکت های دانش بنیان و ارتباط نداشتن با سرمایه گذاران و بخش های مختلف اقتصادی استان است. این ارتباط اگر صورت بگیرد به توسعه بازار شرکت های دانش بنیان منجر خواهد شد. در واقع هدف اصلی نفوذ دانش و فناوری به بخش های مختلف اقتصادی است. تمام بخش های اقتصادی باید طرح و برنامه در حوزه دانش بنیان داشته باشند، این سخن شامل بخش کشاورزی استان نیز می شود. رهبر انقلاب در سخنان خود به این نکته مهم اشاره کردند که شروع یک فعالیت تولیدی نیازمند مطالعاتی از جنس آینده نگری در حوزه دانش و فناوری است و اینکه آیا یک فعالیت تولیدی در آینده مزیتی های دانش بنیانی و متناسب با نیازهای روز خواهد داشت یا خیر؟
وی با تاکید بر اهمیت ارتباط شرکت های دانش بنیان با بخش های صنعتی استان افزود: برگزاری انواع مختلف رویدادهای صنعتی و نمایشگاهی می تواند راه خوبی برای تحقق این نیاز باشد. کلمه “به هم رسانی” باید مورد توجه ویژه قرار گیرد.
مدیرکل دفتر فناوری اطلاعات، ارتباطات استانداری یزد خاطر نشان کرد: مباحث فرهنگی استان در حوزه دانش بنیان ها دچار ضعف است، مطالعات دکتر باقری اصل و دکتر کریمیان اقبال در استان یزد در حوزه شناسایی و مشکلات زیست بوم نشان داد که یزد با داشتن جنبه های بسیار خوب در حوزه توسعه فناوری، در حوزه فرهنگی دچار مشکلات عدیده ای است و اهمیت این موضوع آن جایی است که فناوری و نوآوری زمانی شکل می گیرد که فرهنگ مدارا و پذیرش تنوع و تکثر حاکم باشد. پذیرش نوعی فرهنگ اقتصادی نیز حائز اهمیت است؛ نمی توان از بخش خصوصی خواست در حوزه دانش بنیان فعالیت داشه باشد اما کار اقتصادی انجام ندهد. اگرحوزه فناوری و دانش بنیان استان یزد به بهره وری، ارزش افزوده و رقابت منتهی نشود؛ عملا کاری از پیش نرفته است
فداکار، دولت را در حوزه دانش بنیان ها صرفا حامی و بستر ساز دانست و افزود: بخش خصوصی، مدیران و رهبران این جریان هستند. شرکت های دانش بنیان هم دارای معنای عام و هم معنای خاص هستند که انتظار می رود به معنای عام توجه بیشتری شود بدین منظور که حمایت ها در این حوزه نباید صرفا معطوف به شرکت های دانش بنیان و فناور باشد بلکه باید اکوسیستم و کلیت زیست بوم با همه عناصر آن مورد توجه قرار گیرند زیرا اگر زیست بوم مورد حمایت قرار نگیرد، حمایت صرف از شرکت های دانش بنیان معنا ندارد. کارگزارهای مشغول در این اکوسیستم، پارک علم و فناوری، دانشگاه ها، صندوق ها و نهادهای مالی نیز نیاز به حمایت دارند. امید است حمایت از پارک و مراکز نوآوری استان به دست فراموشی سپرده نشوند. با حمایت همه جانبه از اکوسیستم می توان یک کار پایدار در حوزه شرکت های دانش بنیان انجام داد و همچنین هر عنصر حیاتی که در اکوسیستم این حوزه وجود ندارد، باید ایجاد و به آن پرداخته شود.
وی اظهار کرد: از بین شرکتهای دانش بنیان که ارزیابی می شوند، پر جمعیت ترین شرکت ها در حوزه ICT و الکترونیک هستند. همچنین صرفا یک کارگزار رسمی برای ارزیابی شرکت های دانش بنیان در استان داریم. ضمن اینکه باید از این کارگزار حمایت شود استان نیازمند ایجاد کارگزاران دیگری است که مجوز بررسی و ارزیابی شرکت های دانش بنیان را داشته و نوع آن ها را مشخص کنند و همچنین یک حلقه مفقوده مهم در توسعه حوزه دانش بنیان ها، مشاورانی هستند که شرکت های بالقوه توانمند برای حرکت در جهت فناوری را شناسایی کرده و قدم به قدم آنها را جهت ورود به حوزه دانش بنیان ها راهنمایی کنند. البته کم و بیش کارهایی در حال انجام است ولی اگر فضا انحصاری شود فعالیت های این حوزه سازمان یافته تر پیش خواهد رفت. نکته ی قابل توجه این است که از 6600 شرکت دانش بنیان در سطح کشور فقط 100 شرکت اول درآمدزایی دارند. این نشان دهنده تفاوت آشکار در سیستم فعالیت و وسعت بازار کار میان برخی از شرکت های دانش بنیان با اغلب آنها دارد.
فداکار بار دیگر بر فزونی اظهارنظرهای متنوع در این حوزه و لزوم تبدیل کردن آنها به سازو کارهای اجرایی تاکید کرد و افزود: خیلی نگرانی درباره تعدد و تنوع حرف ها وجود ندارد اما نگرانی اصلی آن است که اغلب حرف ها و ایده های خوب در حوزه دانش بنیان ها عملیاتی شوند که این مهم نیازمند کار پیوسته و عمیق است.
مدیرکل دفتر فناوری اطلاعات، ارتباطات استانداری یزد تبصره های مورد انتظار در این حوزه را چنین بیان کرد: در حال حاضر حمایت ها و مشوق هایی برای شرکت های بزرگ و بخش های مختلف اقتصادی جهت حرکت به سمت دانش بنیان شدن و همچنین توسعه بازار شرکت های دانش بنیان وجود دارد و بخش قابل توجهی نیز در حال تدوین است که مهم ترین آن “طرح جهش تولید دانش بنیان” بوده که امید است به زودی به نتیجه برسد. طرح های متنوع تشویقی و حمایتی از شرکت ها و فعالان اقتصادی برای ورود حرفه شان به حوزه دانش بنیان ها همچون «طرح دستیار فناوری»، «معافیت 30 درصدی شرکت های بزرگ در صورت سرمایه گذاری در حوزه دانش بنیان ها» و «معافیت مالیاتی 100 درصدی شرکت های بزرگ جهت سرمایه گذاری در صندوق پژوهش» وجود دارد که با ابلاغ دستگاه های مربوطه اجرایی می شوند.
وی موارد یاد شده را مهم و قابل توجه دانست و افزود: انتظار می رود مشوق های حمایتی برای ورود شرکت های بزرگ اقتصادی به حوزه دانش بنیان ها به دور از بروکراسی پیچیده و به اندازه کافی جذاب و انگیزه بخش باشد. همه ی این اقدامات باید به شکل گیری مراکز نوآوری های صنعتی و مراکز توسعه فناوری منجر شود. امسال هیچ واحد صنعتی و کشاورزی نباید بدون برنامه در حوزه دانش بنیان وجود داشته باشد بنابراین باید واحدهای مختلف ضمن تدوین برنامه جهت حرکت به سمت دانش بنیان شدن، به صورت مرتب گزارش عملکرد خود را در این زمینه به دستگاه های متولی حاکمیتی خود ارائه دهند.
فداکار حمایت از شکل گیری نهادهای مشاوره ای برای دانشگاهیان و همچنین استفاده از تجربیات سایر استان ها در حوزه دانش بنیان ها را نیز حائز اهمیت دانست و عنوان کرد: اینکه دیگر استان ها چه مراحلی را برای هدایت شرکت های خود به سمت دانش بنیان شدن طی کرده اند، می تواند تجربه خوبی برای استان یزد باشد.
وی خاطر نشان کرد: الگوسازی از دیگر مباحث مهم در این حوزه است. انتظار می رود که امسال چند مورد از صنایع مهم استان در طرح های ویژه دانش بیان پیشتاز شده و اعلام آمادگی کنند. در حوزه فناوری اگر یک عمل خاص به الگویی موفق بدل شود، سایرین نیز از آن پیروی خواهند کرد. نیاز است که برخی از صنایع خود اعلام آمادگی کنند در این صورت پارک علم و فناوری استان بهترین شرکت های دانش بنیان را برای اجرایی شدن برنامه های دانش بنیانی تعریف شده در این صنایع جذب خواهد کرد.
مدیرکل دفتر فناوری اطلاعات، ارتباطات استانداری یزد همچنین عنوان کرد: از آن جهت که شرکت های دانش بنیان مبتنی بر نیروی انسانی هستند و عمدتا سرمایه هایی همچون زمین، ساختمان و تجهیزات ندارند در صورت وجود تورم در گذر زمان نابود می شوند. امید است که توجهی ویژه نیز به این بحث صورت گیرد.
فداکار در نهایت ایجاد نهادهای موثر اما غایب در اکوسیستم، پیگیری بورسیه های شغلی برای به کار گیری نوآوران استان با همراهی بنیاد نخبگان و الزام صنایع بزرگ به هدایت حداقل 30 درصد از منابع و پروژه های خود به درون استان را از دیگر نیازمندی های مهم این حوزه یاد کرد و گفت: اگر صنایع یزد از خدمات و محصولات دانش بنیان داخل استان استفاده کنند، قدم بسیار محکمی در توسعه صنایع دانش بنیان برداشته خواهد شد. موضوع مهمی که استاندار یزد می تواند به صنایع استان ابلاغ کند.
وی ایجاد دفاتر نمایندگی برای شرکت های دانش بنیان استان در تهران جهت توسعه بازار را ضروری دانست و افزود: لازم است با جذب سرمایه گذاری های داخلی و خارجی یک صنعت بزرگ و آینده دار در حوزه فناوری همچون خودروهای برقی به استان یزد آورده شود زیرا آینده متعلق به این خودرو هاست. اگر ایجاد این صنعت در توان استان نیست می توان بخشی از قطعات جانبی این قبیل خودروها را در استان تولید کرد تا در کنار آن صنایع کوچک دیگری نیز تشکیل شوند. این موارد یاد شده صرفا محدود به بخش صنعت نیست و به بخش کشاورزی نیز قابل تعمیم است.
در ادامه «محمد رضا حسینی» معاون فناوری پارک علم و فناوری استان یزد ضمن اعلام آمادگی پارک در حوزه همکاری با بخش خصوصی و صنایع بزرگ گفت: همکاری پارک علم و فناوری با شرکت های دانش بنیان در زمینه های زیرساختی ادامه خواهد داشت؛ همچنین اخیرا جلساتی در بافق برگزار شد و برنامه هایی برای سایر شهرستان ها نیز تدوین شده است.
وی همچنین با اشاره به تعریفی که رهبر انقلاب از شرکت های دانش بنیان داشتند افزود: هر شرکتی که در حوزه نوآوری و خلاقیت فعالیت دارد، دانش بنیان و فناور است.
حسینی خاطر نشان کرد: حدود 600 تا 700 شرکت فناور در سراسر استان یزد، خواستار قرار گرفتن در ذیل شرکت های دانش بنیان بودندکه معاونت در خواست بسیاری از آن ها را رد کرد.
معاون فناوری پارک علم و فناوری استان یزد پیشنهاداتی را جهت حل کمبودهای حوزه دانش بنیان مطرح کرد و گفت: سال قبل با توجه به اینکه در حوزه تشخیص معیار های شرکت های دانش بنیان مرجعی وجود ندارد، تشکیل مرکز نوآوری صنعتی و مراکز توسعه بود؛ آموزش فناوری بین الملل نیز یک پیشنهاد قابل اجرای دیگر است و مطالعاتی نیز در این حوزه انجام شده است. در این خصوص طرحی جهت ایجاد پردیس بین المللی فناوری بر پایه اقتصاد دانش بنیان در حوزه بین الملل تدوین شده است. بررسی و اجرای این پیشنهادات می تواند بسیاری از مشکلات را حل کند.
عظیمی معاون استاندار در تکمیل سخنان حسینی افزود: در کشورمان یک روال وجود دارد که برای رسیدن به اهداف یک طرح مشخص، نهادسازی صورت می گیرد. این نهاد ها تشکیل می شوند اما در ادامه به روند فعالیت آنها رسیدگی نمی شود؛ این در حالیست که نهادسازی به ذات یک کار بسیار پیچیده است. بحث به وجود آوردن یک پردیس که جناب حسینی مطرح کردند نیز به همین صورت است و ضروریست عناصر ذیل آن به خوبی تعریف شوند تا موفقیت آمیز باشد.
استاندار با ذکر اهمیت تمامی مسائل مطرح شده در نشست، مواردی را لایق توجه ویژه دانست و افزود: آسیب شناسی کمرنگ بودن حضور شرکت های دانش بنیان در حوزه های کشاورزی و خدمات برتر دارای اهمیت است؛ در جلسات قبلی از مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی دعوت نشده بود که تذکری در این رابطه به برگزارکنندگان داده شد. با توجه به اینکه در حال حاضر توسعه افقی کشاورزی ممنوع است، جهت توسعه عمودی بخش کشاورزی ناگزیر به استفاده از شرکت های دانش بنیان هستیم.
زاده رحمانی افزود: پیشنهادی که مطرح شد از این جهت بود که یک کمیته اجرایی در این زمینه تشکیل شود تا امکان سنجی در زمینه بهبود کمی و کیفی شرکت های دانش بنیان در یزد ممکن شود.
وی به شرکت های خاص و تعاونی های استان که عملا دانش بنیان هستند اما به طور رسمی ثبت نشده اند، اشاره کرد و افزود: در سطح استان شرکت هایی وجود دارند که در عمل دانش بنیان هستند اما به دنبال ثبت خود در سامانه علم و فناوری نیستند و یکی از دلایل آن عدم آگاهی از مزایای ثبت شرکت به عنوان یک شرکت دانش بنیان است. باید اقداماتی جهت احصا و آگاهی بخشی مزیت های شرکت های ثبت شده دانش بنیان انجام شود.
زاده رحمانی همچنین بحث بروکراسی پیچیده اداری را یکی دیگر از این دلایل دانست و گفت: پروسه های زمانبر در اخذ مجوز شرکت های دانش بنیان سبب شده است که برخی از آنها به دنبال ثبت به عنوان یک شرکت دانش بنیان نباشند.
در ادامه این نشست « محمدرضا قمی» دبیرشورا و رئیس اتاق بازرگانی یزد، نظرات خود را جمع بندی کرد و گفت: در بحث دانش بنیان ها تاکید بر این است که علم بر عمل حاکم شود؛ این بدان معناست که در ورطه طرح های زود بازده کشیده نشویم و کیفیت را فدای کمیت نکنیم.
وی اساس کار را تولید دانست و افزود: در استان واحد های تولیدی و صنعتی موجود است که توان رقابت با صنایع مراکز قدرت را دارند و از آن جهت که از خیلی از منابع و رانت ها برخوردار نیستند نشان می دهد که کاملا مبتنی بر دانش هستند.
قمی همچنین خاطر نشان کرد: خوشبختانه در استان از امکانات خوبی از جمله دانشگاه ها، مراکز و پارک های علم و فناوری، اساتید مجرب، بنیاد نخبگان و واحد های صنعتی-تولیدی برخوردار هستیم؛ باید از این امکانات به خوبی استفاده شود و ارتباط تنگاتنگی بین این نهاد ها در راستای پیشرفت و تسریع توسعه فناوری و دانش بنیان ها بر قرار گردد.
معاون هماهنگی امور عمرانی استاندار یزد هم در این نشست با بیان اهمیت هدف گذاری در حوزه شرکت های دانش بنیان افزود: اگر سهم دانش بنیان ها در بازار مشخص شود، سایر کمیت ها که نمی توانند معرف دقیق از نقش دانش بنیان ها باشند کم رنگ خواهند شد. بنابراین اندازه گیری سهم دانش بنیان ها در بازار می تواند معیار خوبی برای سنجش باشد.
«محمدجواد ابوالحسنی» همچنین مسئله یابی را از راهکارهای موثر در سامان یافتن شرکت های دانش بنیان استان دانست و گفت: بهتر است که مسئله محور پیش رویم؛ نه اینکه بدون این اصل مهم، مجموعه ها به دنبال دانش های تولیدی بروند. این روند منطقی به نظر نمی رسد که خود دانش بنیان ها مسئله طرح کنند، آن مسئله را حل کنند و سپس به دنبال بازار برای تولیدات خود باشند؛ بهتر است که نیاز سنجی شود و طبق نیاز سنجی ها، دانش بنیان های مربوطه به حل مسئله بپردازند.
در پایان این نشست معاون اقتصادی استاندار یزد ضمن تشکر از تمامی نهادها و اشخاص که در برگزاری این جلسات همت کردند، افزود: این جلسات شروع یک جریان است که انتظار می رود با کمک یکدیگر و نهادهای مختلف فعالیت ها را به صورت موازی در جهت توسعه این حوزه پیش ببریم. مشوق هایی نیز جهت افزایش تقاضا در نظر گرفته شده است از جمله مشوق های بانکی و همچنین بخشی از مصوبات سفر آقای رئیسی نیز به شرکت های دانش بنیان اختصاص خواهد یافت.
وی با تاکید بر اهمیت حیاتی حفظ اکوسیستم دانش بنیان اظهار کرد: این اکوسیستم مانند یک موجود زنده نیاز به تلاش برای حفظ حیات، شناسایی و تقویت عناصر حیاتی دارد و در این راستا حلقه های مفقوده نیز باید شناسایی و ایجاد شوند. در برخی شرایط ممکن است که تعارض های منافعی نیز صورت بگیرد که باید از این تعارضات گذر کرد و منافع جمع، استان و کشور را در اولویت قرار داد.
مسعود عظیمی همچنین ارزایابی سهم بازار را حیاتی ذکر کرد و گفت: شاخص مدونی در این باره وجود دارد و در حال ابلاغ است و امید است نهادهای موجود در این راستا به درستی به کار گرفته شوند.
وی در نهایت ضمن تشکر از بخش خصوصی عنوان کرد: نهادهای حاکمیتی در این حوزه باید نقش تسهیل گر بخش خصوصی را ایفا کنند و زحمات بخش خصوصی نیز باید به نوعی انعکاس داده شود. بخش های اطلاعاتی و امنیتی استان آمادگی خود را در حمایت از این بخش اعلام کرده اند که از آن ها کمال تشکر را داریم. امید است با اجرای سازوکار ها و دستورالعمل ها به صورت موازی و همراهی همه بخش های مربوطه، توسعه این حوزه را تسریع کنیم تا یزد بتواند به عنوان الگویی برای سایر استان ها در این حوزه شناخته شود.
دیدگاه ها توسط مدیر سایت بسته شده اند.