کمیسیون نفت، گاز، انرژی و پتروشیمی اتاق بازرگانی یزد بهمنظور بررسی چالش توسعهبخش انرژی خورشیدی در استان یزد شامل تخصیص زمین، اتصال به شبکه، تأمین سرمایه و تخصیص ارز تشکیل جلسه داد.
به گزارش روابطعمومی اتاق بازرگانی یزد رئیس کمیسیون نفت، گاز، انرژی و پتروشیمی اتاق بازرگانی یزد با اشاره به مصوبات جلسه قبل گفت: پیشنهاد ایجاد شهرک تخصصی خورشیدی با امکانات و زیرساختهای لازم مطرح شد؛ زیرا اغلب با مشکلات شبکه و پست برق درگیر هستند این شهرک میتواند کمککننده باشد.
احمد عشقان ملک افزود: پیشنهاد دیگر نیز بحث تخصیص ارز و زیرساختها بود. تاکنون پروژههای زیادی ثبتنامشده و بخشی هم پیشرفت کار داشته؛ ولی هنوز به بهرهبرداری نرسیده است. بررسی چرایی این موضوع نیز دستور کار است تا در نهایت خروجی در شورای گفتگوی دولت و بخش خصوصی مطرح و تصمیمگیری شود.
دبیر کمیسیون نفت، گاز، انرژی و پتروشیمی اتاق بازرگانی یزد گفت: موضوع زمین از ابتدای مطرحشدن مسئله انرژی خورشیدی از مشکلات اصلی بوده است. واقعیت این است که اگر ما به دنبال ایجاد یک نیروگاه با ظرفیت ۲۰۰۰ مگاوات هستیم باید به این مسئله بهطورجدی بپردازیم.
شهرام شکوهی افزود: بحث زیرساختهای شرکت برق و پستها و پراکندگی آن نیز موضوعی است که باید به آن پرداخته شود. مسئله تأمین مالی نیز پیشازاین مطرح شده، بخش خصوصی معتقد است نباید از منابع خودش سرمایهگذاری کند؛ اما اگر منابع مناسبی در اختیارش قرار بگیرد و قوانین دستوپاگیر نیز مرتفع شود، بخش خصوصی علاقهمند به همکاری است.
محمود وجدانی مسئول محور انرژی خورشید سند یزد نوین نیز گفت: موضوع زمین مسئله اساسی ما نیست گرچه روند کار را با تأخیر مواجه میکند؛ اما موضوع زمین در استان و کشور حل شده به این معنا نیست که مشکلی ندارد؛ اما تسهیل شده است. موضوع اصلی تأمین سرمایه و تأمین مالی پروژههاست و همه منتظر گرهگشایی از سمت دولت هستند. مباحث ثبت سفارش، تخصیص ارز و اولویتبندیهای وزارت صمت و وزارت نیرو مشکل بعدی است. قوانین و مقررات و مشوقهای دولت و اینکه اعتماد بخش خصوصی را جلب کند نیز موضوعی است که دولت در این حوزه موفق عملنکرده است.
علیرضا داد مدیرعامل شرکت دادمان یزد نیز به موضوع قطعی برق اشاره کرد و گفت: در بحث قطعی برق یک سری قوانین در توانیر هست؛ اما میتوانیم برای تشویق واحد صنعتی یک سری موارد را در نظر گرفت. مثلاً با شرکتی که نیروگاه خورشیدی دارد همان برخوردی میشود که با سایر شرکتها میشود. درحالیکه بخش خصوصی با این هزینهای که کرده انتظار رفتار متفاوتی دارد. به نظر میرسد راهکار این است که برای قطعی برق باید داخل استان تصمیمگیری شود.
امیرحسین سالاری مدیرعامل شرکت تک نیرو به مشکلات احداث نیروگاه خورشیدی اشاره کرد و گفت: مشکلات اساسی ما در ایجاد نیروگاه، بحث ثبت سفارش و تخصیص ارز بود. در ثبت سفارش، تولید داخل مطرح میشد؛ ولی واقعیت این است که تولید داخل جوابگو نیست. از سوی دیگر تخصیص ارز هم فرایند زمانبری است. معضل بزرگی است که سرمایهگذار با سرمایه شخصی بخواهد کار انجام دهد و دولت اجازه تأمین ارز نمیدهد.
محسن دهقان از انجمن نوآوری فناوری نیز بر اهمیت موضوع آموزش تأکید کرد و گفت: در بحث انرژیهای تجدیدپذیر در استان و حتی کشور روی آموزش و تربیت نیروی انسانی در بحث تعمیر و نگهداری کار نشده است.
وی پیشنهاد کرد با همراهی دانشگاه و اتاق بارگانی از ظرفیت شرکتهای فناور و نوآور در موضوع آموزش استفاده شود.
در بحث زیر ساخت دچار مشکل هستیم
امیرجلیلی مدیرعامل شرکت صدرا توسعه سازان با اشاره به توجیه بودن بانکها در خصوص ارائه تسهیلات گفت: در بحث خورشیدی خوشبختانه در بانکها این موضوع برای دریافت تسهیلات توجیهپذیر است؛ اما مشکل حال حاضر، نبود زیر ساخت است. شهرکهایی که موردبحث است هنوز زیر ساخت ندارند وقتی شهر خورشیدی احداث میشود لازم است به پست انتقال مجهز باشد؛ ولی این موارد هنوز دیده نشده است. در نتیجه این شهرکت تا 3 مگاوات جواب میدهد؛ اما در مقیاس بزرگ جوابگو نخواهد بود.
سهراب بهمردی مدیرعامل شرکت نیروپارس با اشاره به اینکه در موضوع ناترازی انرژی دچار بحران شدهایم گفت: در حال حاضر راهی جز انرژی خورشیدی نداریم؛ زیرا منابع گازی توسعه پیدا نکرده و حتی در آینده واردکننده گاز خواهیم بود. نیروگاههای حرارتی و برقآبی کشور نیز دچار مشکل هستند. الان بحث درآمدزایی و بخش خصوصی مطرح نیست؛ بلکه بحث بحران انرژی در مملکت است.
بهمردی با تأکید بر بورس برق سبز ادامه داد: بزرگترین اقدام دولت در حداقل ۲۰ سال گذشته بورس برق سبز بود که در خرداد سال گذشته شروع به کار کرد؛ اما باید این موضوع مشخص شود که آیا قیمت بورس برق سبز توسط دولت یا وزارت نیرو قابل دستکاریشدن هست یا خیر. نگرانی بزرگی که در سطح کلان وجود دارد این است که وزارت نیرو وارد بحث بورس شود اگر وارد بورس برق نشوند و اجازه دهد مسیر خودش طی شود روزنه امیدی هست.
انرژی خورشیدی ضرورت توسعه استان است
محمد جواد جلیلی از معاونان شرکت توزیع برق با اشاره به اینکه بحث ماده 16 ربطی به قطعی برق ندارد گفت: صنایع باید به سمت انرژی خورشیدی رفته و بخشی از ناترازی برق را جبران کنند. البته اگر نیروگاه خورشیدی تاسیس کنند و 35 درصد فیدر خورشیدی داشته باشند می توانند از معافیت ها استفاده کنند.
جلیلی ادامه داد: در خصوص تضمین دولت، در حال حاضر بهترین تضمین دولت، بورس است که سرمایهگذاری را توجیهپذیر کرده است.
مدیرکل هماهنگی امور سرمایهگذاری و اشتغال استانداری یزد نیز با تأکید بر لزوم برگزاری شورای گفتگوی دولت و بخش خصوصی با موضوع نیروگاههای خورشیدی گفت: فارغ از خاموشیها و ناترازیها، انرژی خورشیدی ضرورت توسعه برای یزد است. البته واقعیت این است همانگونه که در صنایعی ماند کاشی و سرامیک، استان یزد در کشور حرف برای گفتن دارد در موضوع انرژی خورشیدی نیز پیشرو هستیم.
مرتضی محمودی ادامه داد: خوشبختانه وزارت نیرو بخشنامه حمایت مالی از نیروگاههای خورشیدی را ابلاغ کرده است البته خلأ آن این است که استانی نیست. به هر حال ما در یزد 30 بانک داریم که میتوان برای هر بانک سهمیهای به منظور کمک به تأسیس نیروگاهها در نظر گرفت. تأمین مالی این نیروگاهها با همراهی بانکهای استان، شدنی است.
وی همچنین به توان یزد در تولید استراکچرها اشاره کرد و گفت: اگر چه در حوزه تولید پنل قابلیت زیادی نداریم؛ اما در حوزه استراکچرها و پایهها فوقالعاده هستیم. تلاش برای توسعه بازار این صنایع نیز باید در دستور کار باشد.
دیدگاه ها توسط مدیر سایت بسته شده اند.