تاریخ انتشار: ۸ تیر, ۱۴۰۴ ساعت ۰۸:۴۷ کد خبر: 13166
در کمیسیون انرژی اتاق بازرگانی یزد بررسی شد؛

موانع پیش روی نیروگاه‌های تولید پراکنده رفع می‌شود

نشست کمیسیون نفت، گاز، انرژی و پتروشیمی با دستور کار بررسی مشکلات نیروگاه‌های تولید پراکنده در استان یزد برگزار شد.

به گزارش روابط عمومی اتاق بازرگانی یزد؛ احمد عشقان‌ملک، رئیس کمیسیون نفت، گاز، انرژی و پتروشیمی اتاق بازرگانی یزد در نشست این کمیسیون که با هدف بررسی مشکلات نیروگاه های تولید پراکنده برگزار شد، اظهار کرد: یکی از مهم‌ترین چالش‌هایی که این نیروگاه‌ها با آن مواجه‌اند، هزینه بالای ترانزیت برق است، در این زمینه تلاش‌های زیادی انجام دادیم، حتی موضوع را تا دیوان عدالت اداری پیگیری کردیم، اما متأسفانه هنوز نتیجه مطلوبی نگرفته‌ایم.

وی ادامه داد: موضوع مصرف داخلی برق تولیدی این نیروگاه‌ها و همچنین قطعی مکرر فیدرها نیز از دیگر مسائل جدی در این حوزه است که در حال بررسی آن هستیم و امیدواریم با هم‌افزایی بین فعالان اقتصادی و نهادهای مسئول، بتوانیم بخشی از این مشکلات را حل کنیم و مسیر توسعه این نوع نیروگاه‌ها را در استان هموارتر سازیم.

در ادامه این جلسه علی‌اصغر بیگی، نایب‌رئیس اتاق بازرگانی یزد با تأکید بر ضرورت واقع‌بینی در مواجهه با بحران انرژی کشور اظهار کرد: در شرایط فعلی کشور کاملاً درگیر بحران برق است اگر بخواهیم صرفاً به اجرای کامل و بدون انعطاف قانون پایبند باشیم تولید در بسیاری از واحدها متوقف خواهد شد.

بیگی با تأکید بر لزوم بررسی واقع‌بینانه و جامع موضوع گفت: محیط زیست باید با نگاه همه‌جانبه و بر اساس واقعیت‌های موجود تصمیم‌گیری کند، نه فقط با اتکا به بندهای قانونی که در عمل با شرایط بحرانی فعلی هم‌خوانی ندارد.

محیط زیست بزرگ‌ترین مانع نیروگاه‌هاست

وحید صالحی، فعال اقتصادی در این نشست با انتقاد از رویکردها و موانع موجود بر سر راه توسعه نیروگاه‌های کوچک‌مقیاس گفت: در حال حاضر، بیشترین مشکل برای نیروگاه‌ها نه از جنبه فنی، بلکه از سوی سازمان محیط زیست ایجاد شده است، متأسفانه هنوز درک روشنی از کارکرد نیروگاه‌ها در این نهاد وجود ندارد و نگاه چندین سال پیش همچنان حاکم است. این دیدگاه نیازمند بازنگری جدی است.

وی با اشاره به ظرفیت‌های نیروگاه‌های تولید پراکنده (DG) و تولید همزمان (CHP) ادامه داد: این نیروگاه‌ها موتورهای گازسوزی هستند که به صورت دائم کار می‌کنند و از ظرفیت ۵۰۰ کیلووات تا ۹ مگاوات را پوشش می‌دهند، در دنیا به دلیل مزایای فراوان این نوع موتورها استفاده گسترده‌ای از آن‌ها می‌شود و در ایران نیز از سال ۱۳۸۷ با تدوین یک دستورالعمل تعداد زیادی از متقاضیان این سیستم‌ها شناسایی شدند.

صالحی با بیان اینکه نخستین نیروگاه CHP کشور در یزد احداث شده، افزود: اکنون یزد سومین استان تولیدکننده برق در مقیاس کوچک است، این نیروگاه‌ها در کشور حدود ۱۵۰۰ مگاوات برق تولید می‌کنند، در حالی که مجموع تولید نیروگاه‌های خورشیدی ۸۰۰ مگاوات است، مزیت مهم این موتورها راندمان بالاتر نسبت به توربین‌های نصب‌شده در کشور است.

وی ادامه داد: راندمان متوسط نیروگاه‌های کشور بین ۳۴ تا ۳۵ درصد است، که البته عدد واقعی احتمالاً کمتر از این‌هاست، اما راندمان DGها بین ۴۰ تا ۴۲ درصد است. اگر از حرارت تولیدی آن‌ها در مکان‌هایی مثل گرم‌کردن آب استخرها استفاده شود، این راندمان می‌تواند به ۸۰ درصد برسد. با این حال، متأسفانه استخرهای استان حاضر به همکاری نشدند.

این فعال اقتصادی همچنین به جنبه‌های اقتصادی و زیرساختی این فناوری اشاره کرد و گفت: در صورت استفاده از CHP، نرخ خرید برق توسط توانیر افزایش می‌یابد و ما نیز به همین دلیل به دنبال توسعه این مدل بودیم، اما به دلیل ارزان بودن گاز، CHP هیچ‌گاه در ایران جدی گرفته نشد.

صالحی استفاده از این نیروگاه‌ها را در دنیا بخشی از پدافند غیرعامل دانست و گفت: چون این نیروگاه‌ها محلی هستند و سرعت نصب بالایی دارند و در عرض سه ماه می‌توان آن‌ها را نصب و راه‌اندازی کرد، در مواقع بحرانی اهمیت دوچندانی دارند.

آلایندگی از گاز است نه نیروگاه‌ها

در ادامه سیدرضا علوی، فعال اقتصادی با انتقاد از برخورد دوگانه نهادهای نظارتی گفت: سازمان محیط زیست ما را به عنوان صنایع آلاینده تعریف کرده و محدودیت‌هایی برایمان اعمال می‌کند، در حالی که عامل اصلی این آلایندگی، گازی است که شرکت گاز در اختیار ما قرار می‌دهد.

وی افزود: این تناقض در سیاست‌گذاری باعث شده تولیدکننده در میانه فشار بین چند دستگاه قرار بگیرد، بدون اینکه نقش واقعی خود را در ایجاد آلودگی یا امکان اصلاح آن در نظر گرفته باشند.

در ادامه این نشست، مهدی آبران، فعال اقتصادی با بیان اینکه نیروگاه‌ها نیز بخشی از بدنه صنعت کشور هستند، اظهار کرد: نیروگاه‌ها هم یک صنعت محسوب می‌شوند و باید همانند سایر صنایع با آن‌ها برخورد شود، نه با نگاه متفاوت و سخت‌گیرانه‌تر.

وی با اشاره به نحوه پایش آلایندگی در نیروگاه‌های بزرگ افزود: در این نیروگاه‌ها، آنالایزرهایی توسط محیط زیست نصب شده که به‌صورت آنلاین و لحظه‌ای میزان آلایندگی را کنترل می‌کنند. علاوه بر آن، طبق ضوابط، باید هر فصل سوپروایزرها اگزوز نیروگاه را آنالیز و تنظیمات لازم را انجام دهند، اما این اقدام در عمل انجام نمی‌شود.

آبران همچنین به استانداردهای غیرقابل مقایسه ایران با اروپا در حوزه آلایندگی اشاره کرد و گفت: محیط زیست نمی‌تواند بدون توجه به شرایط واقعی کشور، آنالیزها را با استانداردهای اروپایی مقایسه کند؛ زیرا این دو قابل قیاس نیستند.

این فعال اقتصادی ادامه داد: در نیروگاه‌های بزرگ، وقتی دیدند اجرای کامل این استانداردها باعث خاموشی می‌شود، وزارت نیرو و محیط زیست توافق کردند که حدود ۸۰ درصد استانداردها رعایت شود. اما در نیروگاه‌های تولید پراکنده، چنین توافقی وجود ندارد و همین امر باعث بروز مشکلات فراوان برای این بخش شده است.

در ادامه این نشست، فاطمه نخجیری، نماینده اداره کل محیط زیست با اشاره به فرآیند شناسایی و ارزیابی آلایندگی نیروگاه‌ها گفت: سعی ما بر این است که میزان استانداردهای آلایندگی نیروگاه‌ها را هم‌راستا با سایر صنایع در نظر بگیریم، اما تحقق این موضوع نیازمند زمان و هماهنگی‌های بیشتری است.

وی با اشاره به روند اعمال جرایم صنایع آلاینده افزود: لیست صنایع آلاینده برای سه‌ماهه نخست امسال نهایی و جرایم آن اعمال شده است. اما برای نیروگاه‌ها این امکان وجود دارد که در سه‌ماهه دوم سال، موارد مربوطه بازبینی و اعمال شود. تلاش ما این است که تصمیم‌گیری‌ها بر پایه واقعیت‌های فنی و شرایط خاص هر صنعت انجام شود تا از فشار بی‌مورد بر تولید جلوگیری شود.

در ادامه جلسه، رضا رضی، نماینده برق منطقه‌ای یزد با تشریح نحوه اتصال نیروگاه‌ها به شبکه برق، به برخی چالش‌های فنی در مدیریت مصرف اشاره کرد و گفت: ما سه مدل نیروگاه داریم؛ در مدل اول، نیروگاه فیدر اختصاصی دارد و مصرف داخلی‌اش از تولید جداست و به راحتی قابل تفکیک است. اما در مدل دوم، برق تولیدی و مصرف داخلی نیروگاه روی دو فیدر جداگانه قرار دارند، که این موضوع در زمان مدیریت بار، مسائل خاصی را به وجود می‌آورد.

وی ادامه داد: در برخی پست‌ها ما تنها ۱۲ فیدر داریم؛ وقتی یک نیروگاه دو فیدر را اشغال کرده باشد، مدیریت شبکه با چالش مواجه می‌شود. چرا که در صورت قطع هر کدام از فیدرها، عملاً ارتباط با بخشی از تولید یا مصرف نیروگاه قطع میشود، این موضوع یکی از عوامل محدودکننده در مدیریت بار نیروگاه‌هاست که باید برای آن راهکار در نظر گرفته شود.

دیدگاه ها توسط مدیر سایت بسته شده اند.