چهارمین رویداد “مسیر” اتاق بازرگانی یزد گفتمان تجارت، اقتصاد و صنعت با هدف یافتن مسیرهای جدید برای فعالین صنعت استان یزد با حضور حسین سلاحورزی، رئیس سازمان ملی کارآفرینی ایران و محمدصادق الحسینی اقتصاددان و کارآفرین برگزار شد.
به گزارش روابطعمومی اتاق بازرگانی یزد، مجتبی دستمالچیان، رئیس اتاق بازرگانی یزد ضمن خیرمقدم به مهمانان، مدیران، فعالین اقتصادی، اساتید، دانشگاهیان و… با اشاره به اهمیت دعوت از مهمانان برجسته با تجربیات علمی و عملیاتی و ارائه چشمانداز، اظهار کرد: این رویداد بهخوبی توانسته در جهت اهداف خود پیش رود.
در این رویداد، رئیس سازمان ملی کارآفرینی ایران، نیز با تأکید بر ضرورت شکلدهی اقتصاد ایران در آینده، اظهار داشت: فعالین اقتصادی باید تصویری از گذشته، حال و آینده اقتصاد داشته باشند.
حسین سلاحورزی در ادامه به تشریح روند اقتصاد ایران در ۱۲ سال گذشته پرداخت و با رد ادعای بیتأثیربودن تحریمها، تأکید کرد: این تحریمها تأثیرات جدی بر شاخصهای مختلف اقتصادی داشتهاند.
سلاحورزی تحریمها را مجموعهای از اقدامات تجاری، مالی، سیاسی و دیپلماتیک دانست که بهعنوان مکمل اقدامات نظامی برای تحتفشار قراردادن دولتها به کار گرفته میشوند.
رئیس سازمان ملی کارآفرینی ایران با اشاره به تاریخچه تحریمها که به ۴۳۲ سال قبل از میلاد بازمیگردد، گفت: در جامعه بینالمللی پس از جنگ جهانی، تحریمها به عنوان جایگزین اقدام نظامی بیشتر مورد استفاده قرار گرفتند.
وی تحریمها را به دستههای مختلفی از جمله ممنوعیت ویزا و مسافرت، تحریمهای اقتصادی و مالی، و تحریمهای فرهنگی و ارتباطی تقسیم کرد و افزود: تحریمهای علیه ایران از سه زاویه و جهت مخالفت از سمت آمریکا، مصوبات شورای امنیت بینالملل و اتحادیه اروپا اعمال شده است.
سلاح ورزی با اشاره به سابقه تحریمهای آمریکا علیه کشورهایی مانند کوبا و دولت مصدق گفت: آمریکا طبق بسترهای قانونی تحریمهای را اعمال میکند که این بسترهای قانونی آمریکا شامل منع تجارت با دشمن، عضویت در سازمان ملل، اختیارات بینالمللی و قانون اداره صادرات هستند، تحریمها سال به سال با توجه به فعالیتها، عملکردها و پیشرفت صورتگرفته، به شیوههای مختلف اعمال شدند.
سلاح ورزی با اشاره به رشد مداوم بدهی دولتها به بانک مرکزی، گفت: متوسط سالیانه رشد قیمت دلار ۲۳.۷ درصد بوده است، اما در دوره برجام ۷.۳ درصد و با آمدن ترامپ و تشدید تحریمها، رشد دلار آمریکا تا ۸۸.۵ درصد افزایش یافت.
رئیس سازمان ملی کارآفرینی ایران با انتقاد از عدم شفافیت در معاملات نفتی و وجود امضاهای طلایی و رانت، سیاستهای ارزی و تجاری را عامل بروز مشکلاتی مانند معطلی بیش از حد کالا در گمرک و واردآمدن خسارات مالی و جانی دانست و افزود: بخشی از این مشکلات و حادثه اسکله بندر شهید رجایی ناشی از زیاد بودن کالا در گمرک و آن هم از محدودیتهای تحریمی بوده است.
سلاحورزی در پایان ابراز کرد: اگر مذاکرات به رفع تمام تحریمها منجر شود اقتصاد کشور قابلپیشبینی میشود. وقتی سطح اقتصاد قابلپیشبینی نباشد، نمیتوان در زندگی و خانواده هم برنامهریزی خوبی داشت. تحریمهای ظالمانه اقتصاد و معیشت مردم را هدف قرار داده است، اگر برچیده شود، ایران شاهد شکوفایی اقتصادی میشود.
ایران در سال ۱۴۰۴ باتلاقی ریسکها مواجه است
محمدصادق الحسینی، اقتصاددان نیز در این رویداد با ارائه تحلیلهای خود از وضعیت اقتصادی ایران، نسبت به تلاقی ریسکهای متعدد در سال ۱۴۰۴ هشدار داد و با اشاره به این که دست حکومت، مردم، فعالان بخش خصوصی و نهادها از مدیریت شرایط اقتصادی خارج شده است ۶ ریسک عمده را برای اقتصاد ایران برشمرد.
ریسک ترامپ
به گفته الحسینی، بازگشت ترامپ با سیاستهای غیرقابلپیشبینی و تمرکز بر گرفتن امتیاز از کشورها، یک تهدید جدی است. ترامپ به دنبال “ضربه اول بزرگتر” است و تاکتیکهای مذاکراتی او با رویکردهای گذشته آمریکا متفاوت است.
ریسک اسرائیل
الحسینی معتقد است که نتانیاهو از سیاست خارجی برای کنترل سیاست داخلی استفاده میکند و این موضوع میتواند منجر به تنشهای منطقهای و تأثیرات منفی بر اقتصاد ایران شود.
ریسک فقرهای جدید جامعه
این اقتصاددان با اشاره به وجود ۱۰ میلیونی فقر در کشور، این مسئله را بمب اقتصاد ایران در ۱۰ سال آینده خواند و ادامه داد: فقرای جدید ناراضیتر هستند و میتوانند به اعتراضات خشونتآمیز دامن بزنند.
ریسک ناترازی انرژی
به گفته الحسینی، ایران در بخش انرژی به نقطهای رسیده است که باید بین تعیین تکلیف و تبدیلشدن به کوبا انتخاب کند. ناترازیها و کسری بودجه در این بخش میتواند منجر به جیرهبندی بنزین، برق و گاز در سال جاری منجر شود.
وی با اشاره شکاف شدید ایجاد شده بین نخبگان، جوانان و زنان و نداشتن یک نبوغ ویژه همچون سردار سلیمانی، ریسک ششم را تغییرات احتمالی در توازن قوای دانست.
الحسینی در ادامه به مشکلات بخش انرژی پرداخت و با اشاره به نیاز به سرمایهگذاری ۱۲ هزار میلیارددلاری برای افزایش تولید بنزین، گفت: اگر قیمت بنزین را درست نکنند، جیرهبندی بنزین هم بهزودی خواهیم داشت.
وی همچنین ادامه داد: ایران در تأمین گاز با مشکل مواجه است و حتی در صورت رشد ۵ درصدی تولید برق، باز هم شاهد خاموشیهای گسترده خواهیم بود.
فعال اقتصادی با انتقاد از قیمتگذاری نادرست انرژی، گفت: اگر قیمت انرژی در ایران اصلاح شود، صادرکننده انواع انرژی خواهیم بود. متأسفانه قاچاق روزانه ۲۰ میلیون لیتر گازوئیل در کشور را داریم.
الحسینی در بخش دیگری از سخنان خود، به وضعیت نامناسب اقتصاد ایران در مقایسه با سایر کشورها اشاره کرد و گفت: نخبگان در حل بحرانها بسیار نقش دارند، کسی نبوغ دارد که بار توافق را بردارد، پای آن بایستد و بتواند به توافق درستی برسد.
این اقتصاددان در پایان با اشاره به اهمیت مدیریت ریسک و تنوعسازی سرمایهگذاری، گفت: امسال ریسکها بسیار بالاست، مدیریت ریسک بسیار مهمتر از بازدهی حداکثری است.
وی همچنین بر لزوم حذف رانتها و اصلاح قیمتها برای آغاز مسیر توسعه تأکید کرد و گفت: اصلاحات وقتی اتفاق میافتد که یک تیم متخصص با محبوبیت و برنامه وجود داشته باشد که بتواند برنامه خود را به ائتلاف مسلط بفروشد و مردم هم نفع ببرند.
دیدگاه ها توسط مدیر سایت بسته شده اند.